Connect with us

technokrata

Csúcstechnológia az állattelepen

Schneider Electric EcoXpert program vill-korr

Ipar

Csúcstechnológia az állattelepen

Csúcstechnológia az állattelepen

Schneider Electric megoldásokkal tették fenntarthatóbbá és energiahatékonnyá az állattartást

Az írországi fekete Angus szarvasmarhák és a legmodernebb energiamenedzsment rendszerek találkozását hozta a Vill-Korr alapítóinak Tényőn létrehozott állattelepe, ami így nem csak a finom falatok, de az energetikai csúcstechnológia fellegvára is lett. A Magyarországon eddig egyedülálló fejlesztés gyors megvalósítását segítette, hogy a Vill-Korr az egyik első résztvevője a Schneider Electric újonnan indult EcoXpert programjának.

Az vagy, amit megeszel – ez az egyszerű alapigazság volt az egyik mozgatórugója annak, hogy a villamossági tervezéssel és kivitelezéssel foglalkozó Vill-Korr alapítói gondoltak egy merészet és állattenyésztésbe kezdtek. Bár a Gasztonyi család tagjai eredetileg egy kisebb léptékű beruházásban gondolkodtak, melynek része volt az állattartás, valamint egy főleg családi igényeket kiszolgáló, kiváló minőségű húst biztosító vágópont, a projekt jócskán túlnőtt az eredeti elképzeléseken. Jelenleg már közel 170, Írországból érkezett fekete Angus szarvasmarha van a gazdaságban és egy profi séfet is felfogadtak, hogy minőségi ételeket állítsanak elő a húsukból, amelyeket forgalmaznak.

Schneider Electric EcoXpert program vill-korr

A holisztikus gazdálkodás jegyében saját maguk termelik és állítják elő a marhatartáshoz szükséges takarmánymennyiséget is. A mintagazdaság jelenlegi fejlesztésének része az élelmiszerfeldolgozóüzem modernizálása, melyben a hagyományos, kézműves hús- és sajtelőállításra helyezik a fő hangsúlyt. A már meglévő gyümölcsös költséghatékony fenntartása érdekében innovatív öntözéstechnológiai megoldást telepítettek, mely a sokkolástól a gyökérzóna öntözéséig egy lépcsőzetes automatikával ellátott rendszeren keresztül valósul meg, egy 180 méter mély kútról.

Jól mutatja a tulajdonosok innovatív gondolkodását, hogy a farm megtervezésétől fogva kapcsolatban vannak a régió releváns felsőoktatási intézményével a Széchenyi István Egyetemmel. A birtok 2021-ben hivatalosan is a Mezőgazdaság és Élelmiszertudományi Kar mintagazdaságává vált.

Schneider Electric EcoXpert program vill-korr

Tényő festői fekvése pedig egy újabb gondolatot is beindított, hiszen akár össze lehetne kötni az új szenvedélyt, az állattartást a régi üzlettel, a cég ugyanis 1990-ben alakult. Ezért egy szálláshelyet is kialakítottak, ahol mintegy 30-40 főt tudnak vendégül látni, és kiváló lehetőséget nyújt a partnerekkel történő jobb megismerkedésre, vagy akár vadászturizmusra, táboroztatásra.

Ez utóbbi fejlesztés is indokolta, hogy a legmodernebb energiamenedzsment megoldásokat is használják a gazdaságban, de természetesen a telepített gépek, elosztók, illetve a 200 kilowatt teljesítményű napelempark adatainak hasznosítása is szerepelt a célok között. A társaság a Schneider Electric EcoStruxure rendszereit választotta, illetve a cég eszközeit használja a telepen. Ezt a döntést a két vállalat több évtizedes múltra visszatekintő szakmai együttműködése mellett az is indokolta, hogy a Vill-Korr tulajdonosai úgy látják, hogy jelenleg a Schneider Electric kínálja a legkomplexebb rendszert a piacon.

Bár a gazdaság kialakítása már lassan négy éve kezdődött, az energiamenedzsment rendszer kapcsán tavaly ősszel indultak meg az egyeztetések a Vill-Korr és a Schneider Electric szakemberei között. A projekt keretében kialakítottak egy rendszert, amely olyan jellegű mérések elvégzésére is alkalmas, ami még ipari környezetben is ritkaságnak számít. A különféle kommunikációs készülékeknek és az EcoStruxure Power Monitoring Expert (PME) energiamenedzsment rendszernek köszönhetően felhasználóbarát, az üzemeltetők számára könnyen elsajátítható felületen keresztül képesek monitorozni és elemezni a villamosenergia-ellátást biztosító berendezések állapot- és környezeti adatait, valamint a technológiai berendezések fogyasztási adatait is.

Schneider Electric EcoXpert program vill-korr

A Vill-Korr az egyik első résztvevője a Schneider Electric újonnan indult EcoXpert programjának.

A Gasztonyi család gazdaságában kialakított rendszer alkalmas arra is, hogy a Schneider Electric tanácsadói szoftverei közül az EcoStruxure Power Advisor (PA) platformmal kommunikáljon. Ez biztosítja a család és az üzemeltetési csapat számára a folyamatos műszaki tanácsadást a Schneider Electric szakemberei által kiértékelt PA elemzéseken keresztül, ezáltal tudják az állattelep és a szálloda működését biztosító hálózatot optimalizálni.

A tavaly őszi rajtot követően az energiamenedzsment rendszer már el is készült, jelenleg az éles beüzemelésen dolgoznak a szakemberek. A rövid fejlesztési idő annak is köszönhető, hogy a Vill-Korr egyike azon első cégeknek, amelyek részt vesznek a Schneider Electric EcoXpert Digital Panel Badge programjában. A minősítést megszerző cégek szakemberei a projektek során a berendezések elkészítése és telepítése mellett a Schneider Electric által fejlesztett nyílt, felhőalapú IoT platform, az EcoStruxure okosmegoldásainak telepítését, üzembe helyezését és karbantartását is képesek elvégezni.

Schneider Electric EcoXpert program vill-korr

A fejlesztés eredményeként olyan információk állnak rendelkezésre a tényői gazdaságról, amelyek lehetővé teszik annak energiahatékony működtetését, nagy lépést téve a fenntartható állattartás irányába. A kiépített rendszer a beruházók elképzelései szerint referenciaként is szolgálhat és abban bíznak, hogy idővel más hazai állattartó telepek, vagy gazdálkodók is felismerik a benne rejlő lehetőségeket.

www.se.com/hu/hu/


További híreink a Technokrata.hu oldalon, kövessen a Facebookon is minket!

További Ipar

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Smart home

Érkezik a leggyorsabb videócsengő

2022. június 28. kedd
klímaberendezések
google

SmartWatch

Menő szíjakkal jön a Google Pixel Watch

2022. június 23. csütörtök

Smart home

Ilyen szempontok alapján választunk klímát

2022. június 22. szerda
ikea

Kütyük

Bakelitlejátszót dobott piacra az IKEA

2022. június 16. csütörtök

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu