Connect with us

technokrata

Összehangolja csipgyártási koncepcióját az EU és az USA

egyesült államok

Ipar

Összehangolja csipgyártási koncepcióját az EU és az USA

Összehangolja csipgyártási koncepcióját az EU és az USA

Nem fognak támogatási versenyt indítani, helyette összehangolják a lépéseiket a csipgyártás fejlesztéséért.

Összehangolja a csipgyártást támogató lépéseit az Egyesült Államok és az Európai Unió, tudta meg a Reuters a Biden-adminisztráció egy magas rangú tagjától. Azt a helyzetet szeretnék elkerülni, hogy Amerika és Európa egymásra licitálva minél nagyobb kedvezményekkel és támogatásokkal próbálja magához csábítani a félvezetőgyártók beruházásait.

A tervezet már az USA-EU Kereskedelmi és Technológiai Tanács (U.S.-EU Trade and Technology Council – TTC) elé került, amely most tartja Párizsban második ülését. A TTC-t tavaly hozták létre. Az egyeztető fórum olyan témák kapcsán próbálja összehangolni az EU és az USA politikáját, mint a mesterséges intelligencia fejlesztése és szabályozása, az ipari alapanyag-ellátás, az internetes vállalatok tevékenységének egységes szabályozása, a digitális megfigyelési technikák ellenőrzése stb. A testület tevékenysége a technológia minden területére kiterjed a bitoechnológiától a gyógyszergyártáson át a fejlett ipari gyártási technológiákig. A feladata elsősorban az, hogy megtalálja a távol-keleti dominancia ellenszerét például a kritikus és a jövőbe mutató technológiák közös szabványainak kialakításával.

Az már a TTC első, tavaly ősszel Pittsburghben rendezett ülésén is kiderült, hogy jelenleg az egyik központi kérdés a csipgyártás, mivel mind Európa, mind az USA jelentősen függ Ázsiától, különösen Kínától. (A legnagyobb gyártási kapacitások ma Kínában és Tajvanon összpontosulnak, illetve a félvezetőkhöz és elektronikai berendezésekhez nélkülözhetetlen ritkaföldfémeknek is Kína a legnagyobb exportőre.)

A pittsburghi fórumon két rövid távú célt tűztek ki: a transzatlanti együttműködés mélyítésével meg kell erősíteni a csipek terén az ellátási láncokat, vissza kell szorítani Kína piacellenes kereskedelmi gyakorlatát, és egységesebb álláspontot kell kialakítani a globális technológiai cégek szabályozásának kérdésében.

Ennek a tervnek lehet az első lépése az a megszellőztetett terv, mely szerint a félvezetőipari beruházások ösztönzését közös stratégia mentén hajtanák végre. Erre az egyeztetésre nagyon is szükség van, ugyanis mind az USA, mind ez Unió sokmilliárdos támogatási tervvel próbálja megerősíteni saját félvezető-gyártását. A Biden-kormányzat 52 milliárd dollárt irányzott elő erre – bár az ügy egyelőre a Kongresszusnál elakadt –, és mint az az Európai Bizottság egy februári tervezetéből (Chip Act) kiderül, az EU sem lenne szűkmarkú, ha a nagy gyártók itt bővítenék gyártási kapacitásaikat. (Miközben az EU-s tagállamok egymással is versengenek a beruházásokért.)

Közös monitoring rendszert akarnak létrehozni

A félvezetőhiány több iparágban is komoly termelési fennakadásokat okozott – az elmúlt időszakban például az autógyártók többször kényszerültek termelésük felfüggesztésére. Ezért a TTC szorgalmazza egy olyan előrejelző rendszer kialakítását, amely segítené az ellátási láncban keletkező zavarok korai felismerését, hogy még időben be lehessen avatkozni.

Az egyeztetésnek, melyen mind az USA, mind az EU magas szinten képviselteti magát, van még egy fontos témája: az online dezinformáció elleni lépések Atlanti-óceánon átnyúló összehangolása.

Forrás: BitPort

További Ipar

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Smart home

Érkezik a leggyorsabb videócsengő

2022. június 28. kedd
klímaberendezések
google

SmartWatch

Menő szíjakkal jön a Google Pixel Watch

2022. június 23. csütörtök

Smart home

Ilyen szempontok alapján választunk klímát

2022. június 22. szerda
ikea

Kütyük

Bakelitlejátszót dobott piacra az IKEA

2022. június 16. csütörtök

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu