Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mitől lesz egy gyár okos és fenntartható?

Ipar

Mitől lesz egy gyár okos és fenntartható?

Mitől lesz egy gyár okos és fenntartható?

„Globális Világítótoronyként” ismerték el az Ericsson 5G okosgyárát

A davosi csúcstalálkozóról ismert Világgazdasági Fórum a negyedik ipari forradalom úttörőjeként ismerte el az Ericsson tavaly átadott texasi gyárát. De mitől is lesz valójában egy gyár okosgyár?

Az Ericsson USA 5G Smart Factory példáján bemutatjuk, milyen eszközökkel lehet növelni a hatékonyságot és egyben csökkenteni a termelés ökológiai lábnyomát.

A Világgazdasági Fórum  azokat az üzemeket ismeri el a „Globális Világítótorony” minősítéssel, amelyek nagy léptékben alkalmazzák a negyedik ipari forradalom vívmányait (automatizáció, hálózatba kapcsolt eszközök, adatalapú megközelítés stb.) A szervezet világszerte immár 55 ilyen gyárat tart számon, a lista legújabb tagja az Ericsson 2020-ban átadott texasi üzeme.

A hálózati eszközöket gyártó Ericsson USA 5G Smart Factory dolgozói 25 úttörő technológia alkalmazásával 120 százalékkal nagyobb kibocsátásra képesek, mintha egy hagyományos üzemben dolgoznának – és mindemellett a gyártás ökológiai lábnyoma is sokkal kisebb. Az Ericsson nemcsak saját gyárában alkalmazza ezeket a megoldásokat, hanem ipari ügyfelei számára is értékesíti.

Amellett, hogy az okos megoldások növelik  a produktivitást,  a gazdaság klímabarát újraindításában is főszerepet játszhatnak. Mivel az ipar az üvegházhatású gázok kibocsátásának 32 százalékát adja, globális szinten kézzelfogható megtakarítás érhető el okos megoldásokkal ebben az ágazatban. Az Ericsson számításai szerint a teljes infokommunikációs szektor alig 1,4 százalékáért felelős a globális karbonemissziónak, de a más szektorokra – elsősorban a gyártásra, a mezőgazdaságra és a mobilitásra – gyakorolt hatása révén 15 százalékos kibocsátáscsökkentéshez járulhat hozzá 2030-ig.

A mellékelt infografika részletesen is igyekszik bemutatni a legfontosabb „okosgyár” faktorokat.

További Ipar

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés