Connect with us
Hirdetés

technokrata

A világ legnagyobb vertikális farmja a Siemens technológiájával kezd szárnyalni

vertikális

E-Környezetvédelem

A világ legnagyobb vertikális farmja a Siemens technológiájával kezd szárnyalni

A világ legnagyobb vertikális farmja a Siemens technológiájával kezd szárnyalni

A Bustanica beltéri kertészetének hozamát és fenntarthatóságát növeli a Siemens automatizálási és épületfelügyeleti megoldásaival.

A frissen átadott, 40 millió dollár értékű dubaji létesítmény, amely a maga nemében a legnagyobb a világon, az Emirates Crop One tulajdona. A vegyes vállalatot a több mint száz légitársaságot kiszolgáló Emirates Flight Catering és a csúcstechnológiás beltéri vertikális növénytermesztés vezető vállalata, a Crop One Holdings hozta létre.

A mintegy 5 focipálya területét kitevő beltéri farmjuk egészét áthálózták a Siemens integrált technológiájával, amely egyszerre növeli a termesztés hatékonyságát és csökkenti a hulladék mennyiségét, így fokozza a létesítmény fenntarthatóságát. Az épületfelügyeleti rendszer vezérli és monitorozza a légkondicionálást és a szellőztetést, míg az automatizációs- és vezérlőrendszerek a fény, valamint a széndioxid-szint szabályozásával teremtenek optimális feltételeket a növények fejlődéséhez. A motorok az automatizált állomásokkal együtt gondoskodnak arról, hogy a növények mindig a megfelelő mennyiségű tápanyaghoz és vízhez jussanak, a termesztő állványok áramellátását pedig elektromos komponensek biztosítják. A bevezetett automatizálási megoldásokat kommunikációs hálózatba csatolták, amelyet ugyancsak a Siemens kiberbiztonsági technológiája véd.

A Bustanica a lehető leghatékonyabb vízhasználatra tervezte rendszerét. Az elpárolgó víz visszanyerésével és újrahasznosításával a megoldás például egy hasonló hozamú hagyományos, kültéri farmhoz képest 250 millió literrel kevesebb vizet használ éves szinten. A 30 658 négyzetméter alapterületű vertikális kertészet összességében 95 százalékkal kevesebb vizet fogyaszt, mint a hagyományos mezőgazdaság, ugyanakkor évente 1 millió kilogramm terményt szállít gyom- és rovarirtó szerek használata nélkül.

Elsőként a Dubajba tartó vagy onnét induló járatok légi utasai kóstolhatják meg a Bustanica terményeit. A vállalat azonban tervezi, hogy leveles zöldségeit és más terményeit a helyi szupermarketeknek is értékesíteni fogja, mivel az ellenőrzött körülmények között termesztett növények fogyasztásra készen csomagolhatók. Az Emirates Flight Catering folyamatosan új megoldásokat vezet be, hogy az ügyfelek kedvében járjon, optimalizálja működését és minimalizálja környezeti lábnyomát. A Siemens technológiájával a cég vertikális kertészete közelebb viszi a termesztést a fogyasztókhoz, ami egyszerre növeli a létesítmény hatékonyságát és fenntarthatóságát.

A kültéri gazdálkodáshoz képest a beltéri, vertikális farmok akár 100-szor nagyobb termelékenységet is elérnek, mivel teljes mértékben szabályozzák a növénytermesztés körülményeit, így egész évben szállítanak. Az innovatív ágazat gyorsuló ütemben bővül, és olyan globális problémákat enyhíthet, mint az élelmezés bizonytalansága, a megművelhető területek szűkössége és a munkaerő hiánya, másrészt a vegyszermentes termények iránti kereslet kiszolgálásában jut mind nagyobb szerephez. A Markets and Markets elemző cég adatai szerint a vertikális farmok piaca tavaly 3,6 milliárd dollár volt, 2026-ra pedig eléri a 9,7 milliárd dollárt, azaz évente átlagosan 25 százalékkal fog bővülni.

A Siemens számára nem ez az első kapavágás a területen. A vállalat technológiája segíti többek közt a cseh GreenTech és az amerikai 80 Acres Farms beltéri kertészeti létesítményeinek és folyamatainak vezérlését, automatizálását és optimalizálását is.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További E-Környezetvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés