Connect with us

Hirdetés

technokrata

Így valósulhat meg végre a villamosenergia-piac európai reformja

E-Környezetvédelem

Így valósulhat meg végre a villamosenergia-piac európai reformja

Így valósulhat meg végre a villamosenergia-piac európai reformja

Így valósulhat meg végre a villamosenergia-piac európai reformja

Megújuló energia fronton az elmúlt napok hírei a hagyományos, visszatáplálásos napelemes rendszerek telepítése körüli felhajtásról szólnak, így az energiatakarékosság növelését célzó REPowerEU tervről kevesebb szó esik.

Pedig fontos lenne erről is minél többet beszéljünk, hiszen a projekt fókuszában a klímaváltozás mérséklését célzó szén-dioxid-mentesítés, és a jelenleginél nagyobb energiabiztonság elérése érdekében az EU energiaellátásának diverzifikálása áll. A terv azonban csakis a villamosenergia-piac reformjával párosulva, a prosumerek, azaz a termelő-fogyasztók piaci részvételével valósulhat meg.

Az épülettulajdonsok új energiafelhasználását jellemző prosumer kifejezés az energiatermelő és -fogyasztó háztartásokat és vállalkozásokat foglalja magában. A már milliós nagyságrendű csoport tagjai jelentős mértékben változtathatják meg az energiatermelés és -gazdálkodás módját. Ők együtt képesek ugyanis biztosítani azt a rugalmasságot, amely segíthet stabilizálni a megújuló energiák rendszerét Európában. Ez azért fontos, mert a szél- és napenergia-termelés gyorsított bevezetését, – amelyet a REPowerEU terv javasol – csak a keresleti oldal rugalmasságával lehet ellensúlyozni.

Mit értünk a keresletoldali rugalmasság alatt?

A keresletoldali rugalmasság a vállalkozások és a háztartások energiafelhasználásukkal kapcsolatos döntéseiben nyilvánul meg. Ilyen választás lehet például az energiaigényes folyamatok, vagy az elektromos járművek töltésének az időzítése. A napelemek vagy szélturbinák segítségével energiát termelő prosumerek eldönthetik, hogy a megtermelt energiát azonnal felhasználják-e, vagy inkább eltárolják, hogy majd szükség esetén felhasználhassák. A hálózatra nehezedő nyomás mindkét esetben csökken, és a keresleti csúcsok is kiegyenlítődnek.

„A keresletoldali rugalmasság biztosításának elengedhetetlen feltétele a tárolókapacitás, amely lehet a megújuló energiát hasznosító berendezések részét képező akkumulátoros energiatároló rendszer, vagy akár a hálózathoz a töltőn keresztül csatlakozó elektromos jármű akkumulátora”

– mondta Szontág Balázs villamosmérnök, az Eaton Magyarország marketing menedzsere.

A prosumerek által nyújtható kiegészítő szolgáltatások egyike a tárolókapacitás értékesítése a hálózat felé, amelynek egyre inkább növekedik a piaca. A szolgáltató kapacitást akar majd vásárolni, hogy segítsen kezelni a szél- és naperőművek által termelt növekvő és szakaszosan rendelkezésre álló, változó mennyiségű energiát.”

A fogyasztói választás fontossága

A választás okkal visszatérő téma, hiszen a keresletoldali rugalmasságot lehetővé tevő eszközök és vezérlők – többek között az elektromos járművek is – általában drágábbak, mint nem rugalmas társaik. A lehetséges előnyök teljes mértékű kihasználását pedig még sokáig szükséges tanulmányozni. A leendő prosumerek csak akkor fognak időt és pénzt befektetni, ha látják ennek a pozitív hozadékait.

Németországban a közelmúltban szavazták meg a vezérelhető felhasználói berendezésekről szóló törvénytervezetet, amit a tiltakozások hatására gyorsan vissza is vontak. A rendelet célja a fogyasztói szokások szabályozása lett volna. A rendkívül népszerűtlen javaslatok között szerepelt, hogy a rugalmasságot lehetővé tevő rendszerek tulajdonosait magasabb hálózati díjakkal büntetnék. Ezt abban az esetben vetették volna ki rájuk, ha nem hajlandók átadni a hálózatüzemeltetőknek az elektromos járművek töltőállomásai vagy a hőszivattyúk fölötti kontrollt bizonyos, előre meghatározott időszakokban, hogy a keresletcsökkentés révén lehetővé tegyék a hálózat irányítását. A német lakosság visszautasította a javaslatot, a járműgyártók pedig a fogyasztók mellé álltak, mert attól tartottak, hogy egy ilyen lépés súlyosan visszavetné az elektromos járművek iránti keresletet. A fenti példából is egyértelműen látható, hogy a fogyasztók választási lehetőségei és a rendszer hatékonysága az energetikai átállás létfontosságú tényezői.

Jobb piaci tervezés

A jelenlegi villamosenergia-piacok kialakítása a nagy energiatermelőktől a passzív energiafelhasználók felé irányuló egyirányú energiaáramlásra épül. A decentralizált modell azonban ennek éppen az ellenkezőjét jelenti: a kétirányú energiaáramláson keresztül sok prosumer kereskedik az energiával és a kiegészítő szolgáltatásokkal. Az energiapiac reformja viszonylag könnyen lehetővé tenné a keresletoldali rugalmasságban való tömeges részvételt azáltal, hogy a villamosenergia-piacot a termelő-fogyasztók számára is vonzóvá tenné. Ha a leendő prosumerek látják és megértik, hogyan hasznosíthatják a rugalmassági eszközeiket a teljes energiaköltségük csökkentése érdekében, a részvétel drasztikus növekedésére lehet számítani.

Az árjelzések – például a felhasználási idő szerinti tarifák – is ennek a részét képezhetik, de ennél sokkal többről van szó. A prosumereknek méretükből adódóan szükségük van némi védelemre az energiaár-ingadozásokkal szemben, hogy az épületek korszerűsítéséhez és a kapcsolt elektromos infrastruktúrához – például az elektromos járművek töltőihez – szükséges beruházások megtérülését magabiztosan előre jelezhessék. A vállalkozások számára létfontosságú a beruházások megtérülése, hiszen ők rendelkeznek a legnagyobb potenciállal a keresletoldali rugalmasság biztosításában. Az adatközpontok pedig azon vállalkozások közé tartoznak, amelyek hatalmas mennyiségű energiatárolási kapacitást tudnak rendelkezésre bocsátani, feltéve, hogy ez vonzó számukra. A vállalkozások részvétele a keresletoldali rugalmasságban pedig hatalmas, rendkívül gyors változást idézhet elő.

Hogyan ösztönözhetők a magánszemélyek és -beruházások?

A politikai döntéshozóknak, a termelőknek és az energiaipar szakértőinek össze kell fogniuk, hogy kidolgozzanak egy gyorsan végrehajtható piaci reformtervet. A magánberuházások ösztönzése rövid és hosszú távon egyaránt kulcsfontosságú. Egy újfajta rendelkezés biztosítaná a befektetők bizalma szempontjából oly fontos választási lehetőséget és biztonságot. Az új szabályoknak bankképessé kell tenniük a nagyszabású keresletoldali rugalmassági projekteket. Emellett az elektromosjármű-tulajdonosok és más magánszemélyek részvételét is ösztönözni szükséges.

„Fontos kihangsúlyozni, hogy a REPowerEU energiahatékonysági, villamosítási és megújuló energiaforrásokra vonatkozó célkitűzéseinek megvalósítása mindannyiunkat érint. Éppen ezért a menetrendnek az energiarendszer rugalmasságára is ki kell terjednie”

– összegezte Szontág Balázs.

További E-Környezetvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés