Connect with us

Hirdetés

technokrata

A GE Healthcare magyar támogatással új mesterséges intelligenciára alapuló kutatást indít

GE Healthcare

e-Egészségügy

A GE Healthcare magyar támogatással új mesterséges intelligenciára alapuló kutatást indít

A GE Healthcare magyar támogatással új mesterséges intelligenciára alapuló kutatást indít

A GE Healthcare Edison platformján futó új prediktív analitikai szoftveres megoldások hatékonyan segítik az egészségügyi személyzet kapacitásának tervezését, az egészségügyi berendezések optimális kihasználását, ezáltal csökkentve a várólistákat és egyúttal költségmegtakarítást is eredményezve az intézményeknek

A magyar kutatók, fejlesztők innovatív képességeire és a GE Healthcare magasan képzett szakemberei által elért eddigi sikerekre építve a GE hazai fejlesztőközpontjaiban egy mesterséges intelligenciára alapuló, új kutatási projektet indít.

A Magyarország Kormányának támogatásával, 3,35 milliárd forintos beruházási összköltséggel megvalósuló fejlesztés új, globális piacokra fejlesztett mesterséges intelligencia alapú megoldások megvalósítását teszi lehetővé. A hazai szaktudásra építő, világszínvonalú kutatóközpont többek között olyan mesterséges intelligencia alapú digitális megoldásokat fejleszt, mint például a COVID-19 betegek hatékonyabb ellátását is segítő algoritmus, amely röntgenképek elemzésével segíti az orvosokat a lélegeztetőcső pontos pozícionálásában.

Az egészségügyi infrastruktúra a világon szinte mindenhol túlterhelt és létszámhiánnyal küszködik. Az ágazatban több millió szakember hiányzik, és 2030-ra a hiány várhatóan körülbelül 18 millióra növekszik a WHO számításai szerint. Az egyeztetett vizsgálati időpontoktól való távolmaradások, amelyek a páciensek számára fokozott egészségügyi kockázatot is jelentenek, éves szinten jelentős többletköltséget okoznak a diagnosztikai és ellátó intézményeknek. Ennek ellenére az egészségügy még soha nem fejlődött ennyire dinamikusan és alkalmazott intelligens megoldásokat, mint napjainkban. A COVID-19 válság rámutatott arra, hogy égető szükség van gyorsan, rugalmasan alkalmazható és digitalizált egészségügyi rendszerekre, amelyek új generációs eszközökkel ruházzák fel az egészségügyben dolgozókat.

A GE Healthcare a világ egyik vezető med-tech vállalata, amely elkötelezett az innováció ösztönzésében. A világszerte több mint 4 millió telepített képalkotó, mobil diagnosztikai és felügyeleti egység révén évente több mint 2 milliárd képalkotást végeznek berendezésein. Globálisan több mint 300 milliárd forintot fektet kutatás-fejlesztésbe és innovációba éves szinten, valamint világszerte több mint 12 ezer szabadalommal rendelkezik.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a sajtóeseményen kiemelte, hogy „30 éves közös történelmünk van már a GE-vel”, elmondta, hogy a Magyar Kormány a vállalat budapesti és szegedi központjaiban megvalósuló beruházáshoz 675 millió forintnyi támogatást biztosít. Az új fejlesztéssel kapcsolatban kifejtette, „a magyar tudás világszinten is fontos szerephez jutott a koronavírus elleni küzdelemben és ez a mai bejelentés újra megerősíti, hogy az orvostudomány, diagnosztika területén a magyar tudás világszinten versenyképes, ha ez nem így lenne, akkor a világszerte több mint 200 ezer embert foglalkoztató amerikai óriásvállalat sem Magyarországon hajtaná végre ezt az újabb beruházást, nem itt fejlesztené mesterséges intelligencián alapuló orvostudományi fejlesztéseinek központját”.

Dr. Ascsillán Endre, a GE Közép- és Kelet-Európáért felelős alelnöke a sajtóeseményen kiemelte, hogy a most bejelentett fejlesztés Magyarország és a GE együttműködésének egy újabb fontos állomása. A kibővített fejlesztőközpontnak nem csupán gazdasági értéke van, hanem kitűnő példája annak az hosszútávú együttműködésnek, amelynek eredményeképpen magas hozzáadott értékű munkahelyek jönnek létre, amelyek további fejlesztési projekteket, kapacitásokat képesek Magyarországra vonzani. Hozzátette, a „GE a partnerségben és a közös növekedésben hisz, és büszkék vagyunk arra a több, mint három évtizedes partneri kapcsolatra, melynek köszönhetően mára Magyarország a GE egyik legfontosabb európai helyszínévé vált. Fontos kiemelni, hogy a GE jelentős piacvezető üzletágai mind jelen vannak Magyarországon és a világválság kihívásai ellenére, a munkavállalók és partnereink biztonságát szem előtt tartva, valamennyi gyárunkban, irodánkban folyamatos a munka, tevékenységeink bővülnek és növekednek.” A vállalat emellett Magyarország elkötelezett partnere a koronavírus elleni harcban. Több mint 1 800 egészségügyi berendezés érkezett Magyarországra – ebből 4 világszínvonalú CT, 200 csúcs minőségű lélegeztetőgép, 1 170 betegőrző monitor, 430 altatógép segíti a Covid-betegek ellátását.

A mesterséges intelligencia teszi hatékonyabbá az egészségügyi ellátást

Az új projekt célja prediktív, mesterséges intelligencián alapuló szoftveres megoldások egészségügyi környezetben történő kutatása és fejlesztése, – erősítette meg Ferik Attila a GE Healthcare szoftverfejlesztési igazgatója az esemény kapcsán. Az analitikai szoftveres megoldások segítik az egészségügyi személyzet kapacitásának tervezését, az egészségügyi berendezések optimális kihasználását, ezáltal csökkentve a várólistákat és egyúttal költségmegtakarítást is eredményezve. A rendszer a betegek számára folyamatos és gyakorlatilag valós idejű tájékoztatást ad a várható várakozási időről és az esetlegesen felszabaduló vizsgálati lehetőségekről. A GE Healthcare mesterséges intelligencia alapú megoldásokkal foglalkozó magyarországi csapata, 4 termék és 10 kutatási projekten dolgozott 2020-ban, amelyet globális piacokra fejlesztettek.

Dr. Ascsillán Endre emellett beszámolt a GE Healthcare budapesti fejlesztő központjának képességeit és eredményeit igazoló legutóbbi fejlesztési sikerekről is. A magyarországi adattudományi csapat munkatársai fejlesztették az első, Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) által is jóváhagyott applikációt, amely magán a röntgen készüléken fut, és képes beazonosítani a gyanús területeket, illetve azt a 2020-ban bemutatott algoritmust is, amely automatikusan észleli a páciens lélegeztetőcsövét a mellkasi röntgenképeken. A mesterséges intelligencia alapú technológia segítségével, az orvosok másodperceken belül pontos adatokat kapnak a lélegeztetőcső megfelelő pozicionálásáról. Ez hatalmas segítség az egészségügyi dolgozók számára a kritikus, különösen a COVID-19 betegek hatékony ellátásában.

További e-Egészségügy

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés