Connect with us

Hirdetés

technokrata

3D bevásárlóközpontok, érzékelő hálózatok és okosvárosok korát hozza el az 5.5G

Digitalizáció

3D bevásárlóközpontok, érzékelő hálózatok és okosvárosok korát hozza el az 5.5G

3D bevásárlóközpontok, érzékelő hálózatok és okosvárosok korát hozza el az 5.5G

2030-ra egymillióra, a jelenlegi százszorosára nő az 5G-magánhálózatok száma

Jelentős társadalmi és gazdasági értéket teremt az 5.5G korszaka: a továbbfejlesztett hálózatok által kínált élményeket több mint egymilliárd végfelhasználó élvezheti majd, 2030-ra pedig egymilliónál is több 5G-alapú magánhálózat támogatja az ipar működését – hangzott el a Huawei Technologies Távközlési Üzletágának elnöke vitaindító beszédében a barcelonai Mobil Világkongresszuson.

Az 5.5G-korszak interaktívabb szolgáltatásokat, köztük a 3D-s alkalmazások – például bevásárlóközpontok – sokaságát hozza el, általános trenddé válnak a vállalati felhő szolgáltatások, valamint elterjednek a saját áramforrás nélkül is adattovábbítására képes passzív IoT-eszközök. A hálózatok érzékelési képességeinek kiaknázása jelentős előrelépést hoz a városi infrastruktúrák biztonságosabb, hatékonyabb működtetésében is.

„Újra kell gondolni az 5G üzleti felhasználását, és meg kell erősíteni a lefedettséget az iparági szereplők összefogásával, mert ez a kulcs az 5.5G korszak felé való előrelépésnek”

– mondta Li Peng, a Huawei Technologies Távközlési Üzletágának elnöke a barcelonai Mobil Világkongresszuson tartott vitaindító beszédében. A vezető szerint az 5G-hálózatokban rejlő lehetőségek kiaknázása elengedhetetlen az infokommunikációs iparág fejlődéséhez.

5G-tól az 5.5G-ig: tízszeres képességek, százszoros lehetőségek

Az 5.5G még gyorsabb, automatizáltabb és intelligensebb korszakba vezet, az 5G-nél tízszer több hálózati képességet nyújt, ami százszor több lehetőséget rejt magában. Az 5.5G-korszak öt fő jellemzője a 10 gigabites sebesség elérése, a még sokoldalúbban felhasználható IoT-megoldások elterjedése, a vezeték nélküli hálózatok érzékelőként való használata, az automatizáltabban, alacsonyabb energiafelhasználással működő, és jobb minőséget adó hálózatok megjelenése, valamint összességében a fenntarthatóbb hálózati infrastruktúra lesz.

A nagyobb sebességnek köszönhetően a mobilos és otthoni felhasználók magasabb minőségű, interaktívabb élményekhez jutnak: széles körben elérhetővé válnak a 3D-alkalmazások, mint például a 3D online bevásárlóközpontok, a 24K felbontású VR-játékok, a szemüveg nélküli 3D-s videók pedig általánossá válnak. Az 5.5G-korszakban ezen innovatív szolgáltatások online felhasználóinak száma várhatóan meghaladja az egymilliárdot, ami százszoros növekedést jelent. A vállalat előrejelzései szerint a kiépített 5G-magánhálózatok száma a jelenlegi tízezerről egymillióra nő 2030-ra. Az üvegszálas kapcsolatok az otthonoktól és a vállalkozásoktól a gyártósorokig, sőt a gyártóberendezésekig fognak terjedni, és tízszeres javulás lesz a késleltetés, a helymeghatározás pontossága és a megbízhatóság terén. Ezenfelül új korszakba lépnek a felhőalkalmazások, és trenddé válnak a felhőalapú és többfelhős vállalati alkalmazások is.

Feltörekvő innovatív technológia: passzív IoT

A passzív IoT-technológiának köszönhetően az összekapcsolt eszközök száma 10 milliárdról 100 milliárdra nő. A passzív IoT címkék előnyei, – amelyek folyamatos áramforrás nélkül képesek kisebb mennyiségű adatot továbbítani, így alkalmasak arra, hogy akár helymeghatározásra és hőmérséklet-érzékelőkön is használhatók legyenek –, széles körben kiaknázhatók lesznek az 5G hálózatok fejlődésével, és többek között a raktári cikkek automatizált leltározásában, a mezőgazdaságban és az állattenyésztésben hozhatnak áttörést. Jelenleg évente több mint 30 milliárd passzív IoT-címke van használatban, és az iparágak digitalizációjával az évente használt passzív IoT-címkék száma várhatóan eléri a 100 milliárdot.

Az érzékelő hálózatok a ködöt, a forgalmi dugókat és akadályokat is felismerik

Olyan új technológiák is megjelennek majd, mint a vezeték nélküli érzékelés (wireless sensing), amikor a teljes kommunikációs hálózat érzékelőként is szolgál. Ez a megoldás széles körben használható például közúti közlekedési szolgáltatások területén és környezeti elemek érzékelésére. Például esős vagy ködös időben az 5.5G-hálózatok képesek lesznek automatikusan felismerni az úton lévő akadályokat vagy egyéb problémákat, és az autókban lévő térképeken keresztül egy kilométerrel korábban értesíteni tudják a sofőröket. Így a közlekedés biztonságosabbá, a városi infrastruktúra pedig hatékonyabbá válik.

A felhasználók 70 százaléka hajlandó lenne többet fizetni a jobb 5G élményért

Az 5G hálózatoknak mindössze három évre volt szüksége ahhoz, hogy elérje a 4G öt év alatt elért fejlődését, azonban a lefedettség még mindig kiegyensúlyozatlan a különböző régiók és országok között. Világszerte még mindig 200 millió réz szélessávú vonal szorul sürgős korszerűsítésre, és több mint 60 millió kis- és középvállalkozás szeretne hozzáférni a bérelt vonali szolgáltatásokhoz. Az erősebb lefedettség a felhasználóknak és a szolgáltatóknak is kedvezne: a felhasználók 70 százaléka már most hajlandó többet fizetni a jobb 5G élményért, – amely egyúttal mintát adhat a következő, 5.5 generációs élményekhez, – míg a szolgáltatók bővíthetik piacaikat, és nagymértékben növelheti bevételeiket.

Hatékonyabb energiafelhasználás az 5G terén

A mélyebb lefedettség érdekében az 5G bázisállomások berendezései terén is innovációra lenne szükség. A Huawei-nek több hálózati megoldása, eszköze járul hozzá ahhoz, hogy az 5G hálózatok elterjedtsége szélesebb körű és magasabb minőségű legyen. Tavaly jelent meg a vállalat 5G-bázisállomások hálózati teljesítményét és energiahatékonyságát nagymértékben javító innovatív terméke, a MetaAAU, amely az iparágon belül a legegyszerűbben telepíthető, és körülbelül 30 százalékkal nagyobb kapacitást és lefedettséget kínál. A MetaAAU az idei Mobil Világkongresszuson elnyerte az egyik legrangosabb elismerést, a GLOMO Awards-ot is, amellyel azokat az élvonalbeli mobilkommunikációs innovációkat ismerik el, amelyek valódi hatást gyakorolnak a társadalomra.

Szintén a GLOMO Awards díjazott hálózati megoldásai közé került a vállalat FDD Beamforming sorozata, amelynek termékei egyszerűsített, ultra szélessávú, és pontosabb, zöldebb sugárformázást tesznek lehetővé. Elismerést kapott a Huawei RuralLink megoldása is, amely innovatív, egyedi technológiákat használ a vidéki kommunikáció kihívásainak kezelésére, és kiterjedt lefedettséget biztosít rendkívül alacsony költséggel és energiafogyasztással.

Mindemellett figyelemre méltó a vállalat év végén debütáló, a hálózati képességek javítását szolgáló megoldása, a Meta BladeAAU, amelynek segítségével minden 3Ghz alatti sáv egyetlen póluson telepíthető, így ideális az egyantennás helyzetekben történő felhasználáskor.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Digitalizáció

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
casio

SmartWatch

Visszatért a ’70-es évek úttörő karórája

2024. február 22. csütörtök
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés