Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ez vár ránk 2023-ban: tovább zöldül a blokklánc, repkednek NFT-k, hivatalos fizetőeszközzé léphetnek elő a kriptovaluták

nft

Digitalizáció

Ez vár ránk 2023-ban: tovább zöldül a blokklánc, repkednek NFT-k, hivatalos fizetőeszközzé léphetnek elő a kriptovaluták

Ez vár ránk 2023-ban: tovább zöldül a blokklánc, repkednek NFT-k, hivatalos fizetőeszközzé léphetnek elő a kriptovaluták

Két éven belül elérheti a 18 milliárd dollárt a blokklánc-megoldások globális piaca.

Érdekes fordulatokat hozott a poszt-COVID időszak a blokklánc technológia számára, hiszen miközben a kriptopiacot jelentősen megrángatták az elmúlt év bizonytalanságai, a digitalizációs robbanás miatt egyre nagyobb az igény az adatok és különböző tranzakciók hiteles és biztonságos kezelésére az online térben. Az erre bombabiztos megoldást kínáló blokklánc ezért már sztenderdnek számít nemcsak a pénzügyekben, de a kereskedelemben és a logisztikában is, beszivárgott szórakoztatószektorba, az egészségügybe, sőt, még az államigazgatásba is. Vajon mit tartogat 2023 a technológia számára, milyen fejlesztésekre érdemes figyelni és mely területeken lehet jövedelmező bekapcsolódni a jövőnket meghatározó blokklánc-őrületbe? A Stylers információ-technológiai cégcsoport szakértői elhozták a legfrissebb iparági előrejelzéseket – íme a jövő év legfontosabb blokklánc trendjei!

Habár a közbeszéd a blokklánc technológiát sokáig egy az egyben a kriptovaluták piacával azonosította, mára egyre több magánszemély, vállalkozás és akár közigazgatási szerv fedezi fel magának a benne rejlő értékes lehetőségeket. Nem csoda, hiszen napjaink fontos problémájára nyújt megnyugtató választ: privát szféránk, hivatalos ügyeink és munkánk egyre több fontos mozzanata kerül a digitális térbe, mi pedig szeretnénk meggyőződni a hozzánk eljutó információk hitelességéről, miközben saját adatainkat és pénzünket a legnagyobb biztonságban akarjuk tudni. De hogyan garantálhatja ezt a technológia? A blokklánc egy adatblokkokból álló digitális háló, melynek elemei nem hamisíthatók vagy manipulálhatók, hiszen egyszerre több fél osztozik rajtuk, így nem módosíthatók egyoldalúan. Ez a fajta decentralizáció pedig valóban forradalmi jelentőségű lesz a mindennapokban, sőt, már most is számos területen profitálunk belőle – akár anélkül, hogy tudnánk.

„A technológiát jelen pillanatban továbbra is a pénzügyekben használják leginkább, számos alkalmazás tesz lehetővé blokklánc-alapú utalásokat gyorsan és biztonságosan, közvetítő szereplő beavatkozása nélkül. Ugyanakkor egyre több példát látunk rá a termelő nagyvállalatok gyakorlatában, hiszen az alkatrészek és alapanyagok pontos nyomonkövetésében és nyilvántartásában is hatékony eszközt jelent. Gyorsan terjednek és széles körben is elismertek az okosszerződések (smart contract), melyek szintén a blokkláncra épülnek, és olyan, előre programozott kódokat tartalmaznak, amelyek bizonyos feltételek teljesülése esetén automatikusan lefutnak – vagyis szinte „magától” megtörténik egy-egy kifizetés vagy nyilvántartásba vétel”

mondja Gönczy Gábor, a Stylers ügyvezető-tulajdonosa.

Top 5 trend 2023-ra: erre robog tovább a blokklánc-őrület

A fentiekből is világosan kiderül, hogy nemcsak forradalmi újítások, de egyben óriási üzlet is rejlik ebben a háttértechnológiában, melybe szinte ömlik a pénz minden iparágból. Csak 2021-ben 6,6 milliárd dollárt költött a világ blokklánc-alapú fejlesztésekre, az előrejelzések szerint pedig ez az összeg 2024-re megduplázódhat. Mindeközben az egyik legmeghatározóbb technológiává lépett elő rögtön a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás mögött közel 40 millió felhasználóval globálisan. Egészen elképesztő növekedést jósolnak tehát a blokklánc megoldások piacán, a kérdés csak az, hogy mely területek kerülhetnek fókuszba 2023-ban?

  1. A blokklánc is rohamléptekben zöldül

Az energiakrízis miatt egyre több kétség merül fel azzal kapcsolatban, hogy mennyire fenntartható ebben a helyzetben az óriási energiaigényű számítási kapacitások biztosítása. Miközben valóban egyes országok éves fogyasztását emészti fel például a Bitcoin bányászata, kevesen tudják, hogy ez az ágazat a kifejezetten zöldek közé tartozik: jelenleg az energiafelhasználásuk mintegy 57%-át megújulók fedezik, ez pedig a kedvező szinergiák (például a szél- és szélerőművek időszakos túltermelése) miatt a jövőben valószínűleg csak tovább fokozódik.

  1. Tovább hódítanak az NFT-k

Az NFT-k (nem helyettesíthető tokenek) lehetővé teszik egy-egy értéktartó eszköz tulajdonjogának kétség nélküli biztosítását. A megoldás gyakorlatilag letarolta a művészeti ágakat, és nagyon úgy tűnik, újabb területeket hódít meg. A legnagyobb zenészek jelentetik meg dalaikat NFT formátumban, ahogy prémium italgyártók is használják a technológiát, sőt, olyan márkák, mint a Nike és a Dolce & Gabbana is NFT-ket kapcsolnak legújabb kollekcióikhoz – és várhatóan tovább terjed az őrület, mely egyben óriási üzlet is.

  1. Digitális identitásunk kulcsa

Ahogy egyre több hétköznapi tevékenységünk kerül át az online térbe, felmerül a kérdés, hogyan hitelesíthetünk hivatalos dokumentumokat, rendelkezhetünk egészségügyi adatainkkal vagy éppen intézhetünk el olyan közügyeket biztonságosan, melyeket korábban csak a hivatalokban volt lehetőségünk. Számos országban már most is a blokklánc a digitális személyazonosság kulcsa, hiszen ez az a technológia, mely kétségkívül szavatolja, hogy nem tudnak illetéktelenek belenyúlni hivatalos ügyeinkbe vagy hozzáférni privát adatainkhoz.

  1. Jönnek-mennek a vakcinák

A koronavírus járvány egyik fontos hozadéka a világszintű oltási kampány volt, és úgy tűnik, ez a jelenség hosszabb távon is velünk marad. Az oltóanyagok elosztása komoly logisztikai kihívást jelent, ugyanakkor számos sajnálatos példa volt a vakcinák hamisítására is. A fentebb már részletezett előnyök miatt a blokklánc technológia kifejezetten alkalmas az oltóanyagok útjának követésére, illetve annak biztosítására, hogy mindenkihez a valódi védelmet nyújtó vakcinák juthassanak el.

  1. Blokklánc a felhőben

Az olcsó és rendkívül rugalmas felhőalapú megoldások a blokklánc technológia területén is egyre népszerűbbek lesznek: miközben a fejlesztők gyorsan és könnyedén készíthetnek és tárolhatnak blokklánc-alkalmazásokat és okosszerződéseket, a cégek bérköltséget takaríthatnak meg, mivel a hálózatfejlesztést nem házon belül kell végezni. Ezzel lényegesen nagyobb erőforrásokat tudnak a termékoptimalizálásra is fordítani, a felhőszolgáltatótól pedig hatékony és agilisan reagáló infrastruktúrát kapnak.

„Ezek a példák is rámutatnak, hogy szinte minden területen hasznát vehetjük a blokklánc nyújtotta előnyöknek: gyakorlatilag ott, ahol több fél együttműködésére van szükség, az ügyletek résztvevői a technológia segítségével győződhetnek meg arról, hogy adataik, értékeik, pénzügyeik nem sérülnek. Ez pedig egyre fontosabb lesz, ahogy halad előre a digitalizáció, sőt, biztonsággal kijelenthetjük, hogy a blokklánc nélkül a jövőnk szinte elképzelhetetlen”

tesz hozzá Gönczy Gábor.

További Digitalizáció

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés