Connect with us

Hirdetés

technokrata

Advantech stratégia az AIoT terjedéséhez

advantech aiot

Digitalizáció

Advantech stratégia az AIoT terjedéséhez

Advantech stratégia az AIoT terjedéséhez

Az Advantech részletezi az AIoT terjedésének katalizálásához használt együttműködéses alkotási stratégiát

Ahogy a mesterséges intelligencia (AI) és a dolgok internete (IoT) fogalmai érlelődnek, elkerülhetetlen, hogy a kettő összekapcsolódjon, és létrejöjjön az AIoT – a dolgok mesterséges intelligenciája. Ennek hatása az, hogy a hagyományos technológiai formátumok az elkülönült automatizálás folyamatokhoz használt pontosan meghatározott hardver- és szoftverelemek helyett az automatizálás folyékonyabb, alkalmazásspecifikusabb formáira térnek át. Ezek mind a szoftvert, mind a hardvert kihasználják, hogy támogassák az agilisabb és érzékenyebb AI-alapú automatizálást, amelyet egy vertikális alkalmazás céljaira terveztek, ahelyett, hogy horizontálisan, hasonló üzleti funkciókban újrafelhasználják.

„Az automatizálás tulajdonképpen a különböző rétegeket integráló piramisból átalakul az emberhez hasonlóbb rendszerré, ahol a különböző rétegek közötti különböző kapcsolatok különböző szempontokat automatizálnak” – magyarázza Jash Bansidhar, az Advantech Europe ügyvezető igazgatója.

Jash Bansidhar, az Advantech Europe ügyvezető igazgatója

„Ez az AIoT kezdete, ahol különböző AI-algoritmusok futtathatók az IoT-szegmensek különböző rétegeiben.”

Lényegében arról van szó, hogy a mesterséges intelligenciát az összekapcsolt dolgok különféle folyamataira alkalmazzák, hogy lebontsák a hagyományos küllős topológiás automatizálási struktúrát.

„Eszközhátterünk az ipari felhasználású infokommunikáció nagyon széles skáláját biztosította számunkra, és ezen felül olyan szoftvercsomagokat adtunk hozzá, amelyekre felépíthetők a saját vertikális tartományok” – teszi hozzá Bansidhar.

„Így kezdtük – de a hagyományos ipari automatizálásnak nem lesz értelme az intelligens bolygó világában, ezért szükség van arra, hogy a hardver és a szoftver egy alkalmazásintegrált megoldás felé mozduljon el, amely plug-and-play.”

Bansidhar úgy látja, hogy a funkcionalitás demokratizálására is szükség van, hogy az általános igények elérhetővé váljanak a vertikális IoT-alkalmazások számára. Ennek érdekében az Advantech elindította együttműködéses alkotási stratégiáját, hogy a terület szakemberei számára lehetővé tegye a vertikális megoldások kialakítását, és a specializált funkciókhoz általános, horizontális technológiákat adhassanak. A terület szakértői és a dolgok internetének megvalósítói közötti kapcsolat kritikus fontosságú az intelligens bolygó és az olyan alkalmazások, mint például az intelligens városok megvalósítása szempontjából.

Az olyan funkciók, mint a peremhálózati megoldások, kéz a kézben járnak az AIoT-vel, mivel lehetővé teszik, hogy az AIoT-t az információk gyűjtésére és feldolgozására használják a peremen, ezáltal táplálva és kiegészítve az automatizálási funkciókat. „A hagyományos automatizálás még mindig létezik” – erősíti meg Bansidhar. „Sok bemeneti adatot még mindig a hagyományos automatizálás alapján állítanak elő és vizualizálnak, ez kihívást jelent a meglévő barnamezős (brownfield) automatizálási rendszerek AIoT-be történő integrálásában. Ennek egyetlen módja, ha a meglévő barnamezős rétegekre egy olyan pajzsot építünk, amely képes egy felhőalapú irányítópulton megjeleníteni a döntések alapjául szolgáló fő teljesítménymutatókat.”

„Ennek elérésében segít a peremhálózati számítástechnika” – teszi hozzá. „A peremen különböző gyakorlatokat lehet alkalmazni a digitalizáláshoz és a saját stackek IoT-világba való átviteléhez. Az IT és az OT átalakulása például a peremen történik.”

Természetesen a kibertámadások ellen védett, biztonságos környezet kialakítása elengedhetetlen, ezért a vállalatoknak a rendszereik védelméhez olyan funkciókra van szükségük, mint például a tűzfalak. Ez jelentős változást jelent a legtöbb OT számára, amely eddig el volt választva a külső vagy felhőalapú rendszerektől – ezért az Advantech olyan megoldásokon dolgozik, amelyek lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy az AIoT alkalmazásához nyilvános felhőalapú infrastruktúrára támaszkodjanak.

AIoT stratégia

A vállalat jelentős befektetéseket hajt végre az AIoT ökoszisztéma fejlesztéséhez, hogy az megfeleljen a szükséges funkcióknak. „Elindítottuk az AIoT ökoszisztéma alapunkat 50 millió dolláros tőkével, hogy start-up és scale-up vállalkozásokba, valamint olyan, a területre összpontosító vállalkozásokba fektessünk, amelyek AIoT alkalmazásokat tudnak létrehozni” – mondja Bansidhar.

„Úgy gondoljuk, hogy az integrált megoldások és hardveres eszközök IoT-alkalmazásokhoz történő bevezetésével felgyorsíthatjuk az intelligens analitika, az intelligens termelés és az intelligens városok megvalósítását. Ezzel a piac hirtelen hozzáférést kap a szakterületi kompetenciához, és felgyorsíthatja az AIoT bevezetését.”

Bansidhar úgy látja, hogy ez létfontosságú katalizátor az ipar számára, és rámutat, hogy a jutalom jelentős. A Gartner elemzőcég előrejelzése szerint az AIoT szektor értéke 2025-re 450 milliárd USD lesz, ami azt mutatja, hogy az AI, az IoT, az alkalmazások és a szakterület-specifikus folyamatok összekapcsolása – amelyet az Advantech célja – nemcsak hatalmas piacot jelent majd, hanem általában véve az ipar számára is erőteljes ösztönző erő lesz.

„A területre összpontosító szakértőkkel alkalmazott együttműködéses alkotási stratégiánk lehetővé teszi, hogy az iparág szabványosított termékekkel rendelkezzen, és úgy vélem, hogy mindezt meg tudjuk valósítani, és fel tudjuk gyorsítani a peremhálózati telepítési forgatókönyveket. Partnereink számára előnyös, hogy globálisan elérhetők vagyunk, és a teljes hardver- és szoftverstruktúrát le tudjuk fedni. Ez az, ami valóban felszabadítja az AIoT-ben rejlő lehetőségeket, és valósággá teszi az intelligens világot.”

www.advantech.com

További Digitalizáció

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés