Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az országban elsőként indított harc- és páncélozott jármű szakmérnök képzést a Széchenyi István Egyetem

Széchenyi

Digitális oktatás

Az országban elsőként indított harc- és páncélozott jármű szakmérnök képzést a Széchenyi István Egyetem

Az országban elsőként indított harc- és páncélozott jármű szakmérnök képzést a Széchenyi István Egyetem

A páncélzat kialakításától a kétéltű járművek elemzésén át a kibervédelemig számos területen szereznek korszerű ismereteket azok, akik elvégzik a győri Széchenyi István Egyetem harc- és páncélozott jármű szakmérnök képzését.

Ilyen szakirányú továbbképzési szak korábban sehol sem indult az országban.

A Széchenyi István Egyetem korszerű tudással és rengeteg tapasztalattal rendelkezik a műszaki-technológiai területeken, és arra törekszik, hogy gyorsan reagáljon a munkaerőpiaci igényekre. Az intézmény erre alapozva indította el ebben a félévben a két féléves, harc- és páncélozott jármű szakmérnök képzést. A szak ötletgazdája dr. Lakatos István professzor, a Közúti és Vasúti Járművek Tanszék vezetője, Molnár László címzetes egyetemi docens és Dömény Sándor vezérőrnagy volt.

Mint prof. dr. Lakatos István elmondta, a cél olyan szakemberek képzése a harcjárműgyárak és a honvédség tiszti állománya számára, akik hosszú távon képesek kiszolgálni, támogatni és irányítani a harci járművek gyártását, fejlesztését, átalakítását, szervizelését és tesztelését. A hallgatók többek között a programozás, a valós idejű és felhőalapú adatfeldolgozás, a szabályozástechnika, az érzékelés és az adatgyűjtés, a kárelemzés és a diagnosztika, az infokommunikáció és a kiberbiztonság, a páncélzat kialakítása, a kétéltű járművek elemzése, valamint a tereptan, a katonaföldrajz és a geoinformatika területén szereznek naprakész ismereteket a gyakorlatorientált, részben személyes jelenléttel, részben online formában megvalósuló képzés során. A tantárgyakat – alkalmazott mechanika, fegyver- és lőszertechnika, járműelektronika-kibervédelem, páncélozás, harcjárműtechnika, kommunikációtechnológia – az egyetem munkatársai, illetve külsős, katonai szakemberek tartják.

A képzés megnyitóján Dömény Sándor vezérőrnagy hatalmas sikernek nevezte, hogy hosszú előkészítés után elindulhatott a képzés. Hozzátette: a hallgatók fejlődését kiváló oktatói gárda és elhivatott katonák segítik. Prof. dr. Lakatos István azt fejtette ki, hogy a szak létjogosultságát erősíti az a hadiipari fejlődés, amely Magyarország előtt áll a következő években.

A hallgatók sokféle motivációval, érdeklődési körrel érkeztek. A letenyei Gerencsér Máté járműmérnök alapszakon végez nyáron a Széchenyi-egyetemen.

„Már régóta érdekelnek a harcjárművek, ezért szeretnék ezen a területen olyan speciális tudásra szert tenni, ami kiegészíti a járműmérnöki képzést. Később ebben a szegmensben tervezek dolgozni is”

– mondta.

Egy másik hallgató, Ésik Árpád, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Tiszamogyorós agrármérnök végzettségű polgármestere kérdésünkre azt fejtette ki, hogy sportlövészszakosztályukban 43 sportlövésszel dinamikus lövészettel foglalkoznak. Emellett magánberuházásban, a magyar–ukrán határ közelében lőteret épít.

„A képzésre rendészeti-katonai jellege miatt jelentkeztem, bízom abban, hogy olyan ismereteket szerzek, amit a lövészet során tudok hasznosítani. Tetszett, hogy a szak rugalmas, és egy év alatt megszerezhetem a diplomát”

– jegyezte meg.

A mérnöki végzettségű hallgatók a képzés végén harc- és páncélozott jármű szakmérnök, míg az azzal nem rendelkezők harc- és páncélozott gépjármű szakember végzettséget szereznek. Részletes információk a következő honlapokon érhetők el: https://felveteli.sze.hu/harc-es-pancelozott-gepjarmu-szakmernok, https://felveteli.sze.hu/harc-es-pancelozott-jarmu-szakember-.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Digitális oktatás

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés