Connect with us

Hirdetés

technokrata

Több száz nő kódol a Starschema ingyenes programozói képzésén

Starschema

Digitális oktatás

Több száz nő kódol a Starschema ingyenes programozói képzésén

Több száz nő kódol a Starschema ingyenes programozói képzésén

Nagy érdeklődés mellett, teltházzal zajlanak annak a workshop-sorozatnak a foglalkozásai, amelyet ez év májusában indított útjára a legnagyobb magyarországi adatelemző és big data cég.

A fiatal programozó tehetségek felkutatása mellett a HCL Starschema Kft. (Starschema) fő célja a kezdeményezéssel az, hogy a magyar IT szektorban alulreprezentált nők számára még vonzóbbá tegye az adattudományokat. A képzés a tervek szerint jövőre is folytatódik.
A személyes jelenléttel zajló workshop-sorozat résztvevői a Starschema szakembereinek a segítségével ismerkedhetnek meg a Python alapjaival, miközben konkrét programozói feladatokat oldanak meg, munkájukról pedig visszajelzést kapnak. Ennek a nyílt forráskódú programnyelvnek az ismerete a belépő feltétele annak, ha valaki adattudományokkal vagy üzleti intelligenciával szeretne foglalkozni. A Python fejlesztők iránt Magyarországon és világszerte is óriási a kereslet.
Pyladies Budapest néven futó, ingyenes programozói képzést a cég elsősorban nők számára hirdette meg. A részvételnek nem feltétele a programozói előképzettség és nincs korhatár sem. A workshop-sorozat eddig hat állomáson, hat foglalkozáson van túl, ezeken alkalmanként átlagosan 40-50 fő vett részt személyesen, ami gyakorlatilag teltházat jelent. A Pyladies Budapest meet-up csoportjában jelenleg közel 350 feliratkozó található, ők azok, akik aktívan nyomon követik a képzés menetét, valamint hozzáférnek a foglalkozások rögzített videófelvételéhez és a tananyagokhoz.
Bár a szervezők a férfiak jelentkezését sem zárták ki, a résztvevők és a feliratkozók túlnyomó többsége nő. 80 százalékuk budapesti, de viszonylag sokan utaznak fel vidékről is a foglalkozásokra, sőt, külföldiek is bekapcsolódtak a tanulásba 12 különböző országból.
Gyakorlatilag minden korosztály képviselteti magát a 18 évesektől kezdve az 50-es, 60-as éveiket betöltött tanulókig bezárólag. Az előképzettséget tekintve is széles a spektrum, és bár a teljesen kezdők vannak többségben, a résztvevők között szép számmal vannak haladó, gyakorlott programozók is. 60-70 százalékuk azért jelentkezett, mert adattudományokkal szeretne foglalkozni, közel 20 százalékuk azért, mert egyszerűen érdekli ez a terület, a maradék pedig azért, mert az így megszerzett tudás jól hasznosítható jelenlegi munkakörében.
A Starschema egyik fő célja a kezdeményezéssel az, hogy a magyar IT szektorban alulreprezentált nők számára még vonzóbbá tegye az adattudományokat. Windhager-Pokol Eszter, a cég Data Science részlegének vezetője szerint a nők informatikai munkakörökben képviselt alacsony arányát nem lehet szakmai indokokkal alátámasztani.
A programozói képességek terén nincs különbség a két nem között. Sok fiatal lány ennek ellenére azért nem indul el ezen az úton, mert tévesen azt gondolják, hogy ez egy férfi szakma. Számos rejtett tehetséget veszítünk el így. Ingyenes képzésünkkel arra bátorítjuk őket, hogy tét nélkül tegyenek egy próbát. A résztvevők nagy számából ítélve üzenetünk célba ért. A Python-nyelvvel egy olyan értékes eszközt adunk a kezükbe, amelynek segítségével a későbbiekben a legkeresettebb informatikai szakmákat is elsajátíthatják
– mondta a szakember.
Az ingyenes képzés nem ér véget 2023 végén, jövőre is folytatódik. Azoknak, akiknek van némi Python tudása, még mindig nem késő jelentkezni. A soron következő, október 18-i workshop témája a gépi tanulás lesz, ami számukra is izgalmas tudást adhat. Jelentkezni ezen a felületen lehet>>.

További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Digitális oktatás

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés