Connect with us

Hirdetés

technokrata

Sokasodnak a belső fenyegetettségek a hazai kkv-knál

kkv

Adatvédelem

Sokasodnak a belső fenyegetettségek a hazai kkv-knál

Sokasodnak a belső fenyegetettségek a hazai kkv-knál

​A felhőtechnológia térnyerése számos pozitívumot hozott magával a magyar kkv szektorban. A sikertörténetet azonban beárnyékolják a biztonsági kockázatok.

“Ma már a legtöbb gyártó azt hangsúlyozza, hogy nem a hackerektől kell elsősorban félteni az adatokat, hanem a hanyag adatkezeléstől. Az óvatlan felhasználók a legtöbbször akaratukon kívül sodorják veszélybe a vállalat adatait. Ez az úgynevezett belső támadás azonban ugyanolyan fenyegetést jelent, mint a rosszindulatú külső támadások”

– hívta fel a figyelmet Juhász Viktor, a felhőmegoldásokkal foglalkozó iSolutions ügyvezetője.

A felhasználók általában nem is sejtik, hogy mennyi biztonsági rést hagynak maguk után nap mint nap. Emiatt a vállalati adatokra sok esetben a munkatársak is biztonsági fenyegetést jelentenek.

Biztonságos jelszavak?

A legtöbb felhasználó gyenge jelszót használ, ráadásul nem veszi tudomásul, hogy ezeket időről időre meg kell változtatni. Pedig a legtöbb felhős rendszerben ma már beállítható, hogy bizonyos időközönként lejárjon a jelszó, de ezt a funkciót azonban nagyon kevesek veszik igénybe. Ugyanez a helyzet a kétlépcsős hitelesítéssel, amit a szakértő szerint a legtöbb felhasználó lustaság miatt nem alkalmaz.

“Nagyon rossz jel, hogy a felhasználók nem alkalmazzák a kétlépcsős azonosítást, emellett nagyon gyenge jelszót használnak, amit szinte soha nem változtatnak meg. Ez így együtt már különösen kritikus. Pedig már évente egy jelszócsere is elég lenne a nagyobb fokú adatbiztonság megteremtéséhez”

– vélekedett Juhász Viktor.

Az adat, mint vállalati vagyon

Probléma, hogy sok kkv-nál nem informatikus vagy rendszergazda kezeli a felhős rendszereket, hanem sok munkahelyen szinte minden kollégának kiosztják az adminisztrátori szerepkört, pusztán kényelmi szempontok miatt. Ráadásul gyakorta a távozó munkatársaktól elfelejtik elvenni a jogosultságokat, akik így később is hozzáférhetnek az érzékeny céges adatokhoz.

Nagy szükség lenne a kkv-k paradigmaváltására az adatkezeléssel kapcsolatban. Eljött az idő, hogy a cégek az adataikra is ugyanolyan vagyontárgyként tekintsenek, mint a pénzbeli tőkéjükre vagy más eszközeikre. Emellett olyan informatikai szaktudással rendelkező felelősöket kell kijelölni a rendszerek kezelésére, akik folyamatosan figyelik, kezelik és szükség esetén módosítják a hozzáféréseket.

“A legtöbb cég nem veszi észre, amikor az adatait lopják. Ezért is fontos, hogy a vállalatok tudatosan végig gondolják a biztonságos adatkezelést”

– érvelt a szakértő.

Mit tehet egy vállalat az adatbiztonság érdekében?

  • Keresse meg a terület felelősét! A felhőplatform alapvetően egy informatikai rendszer, így egy gondos informatikusnál vagy rendszergazdánál van a legjobb kézben. A szakszerű kezelés fontos, és az fogja ezt a feladatot felelősen végezni, akinek a munkaköri leírásában is szerepel e platformok felügyelete.
  • Használjon céges e-mail fiókokat! Fontos, hogy a vállalat mindig a céges e-mail címükkel adja hozzá a munkatársakat a vállalati fiókokhoz.
  • Vezessen felhasználói nyilvántartást! Legyen egy rendszer, ahol pontosan követik, hogy ki, milyen platformokon, milyen szerepkörrel és hozzáféréssel rendelkezik. Fontos, hogy ezeket a hozzáféréseket a vezetőség időről időre felülvizsgálja.
  • Alakítson ki mappa struktúrát! A fájlszerveren előre rögzíteni lehet, hogy a vállalat milyen adatokat tárol, illetve előre meg lehet határozni, hogy ezekhez mely munkatársak férhetnek hozzá. Ha van egy ilyen kialakított struktúra, akkor a kezelőjének sokkal egyszerűbbé válik a hozzáférések vagy engedélyezések meghatározása.

Forrás: Biztonságportál

További Adatvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés