Connect with us

Hirdetés

technokrata

Alkatrészhiány, zsarolóvírusok és adatrobbanás uralják az adatközpontokat 2022-ben

Adatvédelem

Alkatrészhiány, zsarolóvírusok és adatrobbanás uralják az adatközpontokat 2022-ben

Alkatrészhiány, zsarolóvírusok és adatrobbanás uralják az adatközpontokat 2022-ben

Kingston adatközponti és nagyvállalati IT előrejelzései az idei évre

2021 olyan év volt, amit sokan örömmel hagytak maguk mögött.

A világ várja a változást, legyen szó akár a COVID-19 hatásairól, akár a globális ellátási láncok zavarairól, ami a vállalatokat és a fogyasztókat egyaránt negatívan érinti. A Kingston Technology szakértői az alábbiakban vázolják, milyen változásokra, trendekre és hatásokra számíthatunk 2022-ben.

  1. A globális alkatrészhiány miatt a szervezetek jobban megfontolják a modernizálást

Az ellátási láncok nemzetközi áruszállítást akadályozó zavarai nem enyhülnek. Továbbra is érintik a kikötőkbe érkező konténerhajókat, illetve a kikötőből az árukat és az alapanyagokat elszállító kamionokat, ez pedig mindenhol messze ható következményekkel jár. Mindez a technológiai ágazat jelentős részére is hatással van, és negatívan befolyásolja a komponensek elérhetőségét és gyártását. Ebből eredően a technológiai modernizációs folyamatok nem zajlanak olyan gyorsan, mint ahogy azt a processzorgyártók szeretnék. A globális áruhiány csúszásokat okoz a GPU-k, a memóriák, egyes tárolók és egyéb más komponensek szállításában is.

Az adatközpontok akkor szembesülnek a legtöbb nehézséggel, ha hardverfrissítéssel próbálják fenntartani az SLA-kat. A termékhiány miatt két lehetőségük marad a frissítésre: vagy felárat fizetnek a készlet „just-in-time” rendszerű fenntartásáért, és légi szállítást vesznek igénybe, vagy pedig növelik függésüket a helyi bérgyártóktól, hogy legyártassák a számukra megfelelő termékeket a műszaki specifikációk alapján. Mindkét lehetőség jelentős befektetést igényel, amit valószínűleg csak a hyperscaler szereplők vesznek fontolóra, ám ezzel legalább ők kiiktathatják az ellátási lánc szűk keresztmetszeteit, és gondoskodhatnak a termékek rendelkezésre állásáról.

“Az egész világot érintő elhúzódó ellátási problémák ellenére a Kingston Technology Magyarországon is töretlenül képes kiszolgálni a vállalatok adattárolási igényeit a beszállítóinkkal és az ügyfeleinkkel fennálló erős partnerkapcsolatainknak köszönhetően. Ez pedig a folyamatosan növekvő hazai értékesítési adatokban is megmutatkozik”

– hangsúlyozta Kaszál Norbert, a Kingston Technology Magyarországért és Szlovéniáért felelős üzletfejlesztési menedzsere.

  1. Internetbiztonsági szempontok határozzák meg az új technológiabeszerzési igényeket

A SolarWinds, illetve a Kaseya és a többi, közelmúltbeli zsarolóvírusos támadás példájából megtanulhattuk: nem az a kérdés, hogy áldozatul esünk-e egy támadásnak, hanem hogy mikor. Tavaly több összehangolt támadás indult több magyar kormányzati oldal ellen is, és még a büntetés-végrehajtás honlapját is eltérítették. A biztonság tehát az IT-beszerzések kulcstényezőjévé vált, ahogy egyre több szervezet próbálja mérsékelni a kockázatot és javítani a sérülékenységeket. A járvány alatt általánossá vált hibrid munkavégzés miatt a biztonsági csapatoknak megnövekedett támadási felületet kell kezelniük. Számos IT-szervezetnél már bevált gyakorlattá vált, több szabályozott iparágban pedig már egyenesen kötelező az olyan eszközök használata, mint a többfaktoros hitelesítés, a VPN-hozzáférés vagy a titkosított felhőalapú adattárolás. 2020-as adatok szerint a magyar vállalatok közel 70 százaléka VPN-használattal javította kiberbiztonságát az otthoni munkavégzésre való átálláskor, a cégek egyharmada (34 százalék) pedig szigorúbb felhasználói jogokat is bevezetett. A szervezetek több mint fele a munkatársak megfelelő oktatására is nagy figyelmet fordított.

A legtöbb informatikai és biztonsági szervezet számára most az az égető kérdés, hogy több-e a redundáns, titkosított rendszerek kialakításának költsége, mint az incidensek és a visszaállítás kapcsán jelentkező kiadások. A legutóbbi adatbiztonsági incidensek és támadások azt mutatják, hogy a visszaállítás csillagászati költségekkel járhat. Nem csupán a sérült vagy tönkretett infrastruktúra újjáépítésének kiadásai miatt, hanem azért is, mert az üzletmenet fennakadását is orvosolni kell, és az ügyfelek adatainak kiszivárgása miatt a szervezeteknek esetlegesen bírságokat is fizetniük kell. Így egyre több informatikai és adatközponti vezető használ titkosított meghajtókat, és ezzel párhuzamosan sokan alkalmaznak komplex stratégiát a redundancia terén.

  1. A tartalom robbanásszerű növekedése nyomás alá helyezi a felhőalapú adattárolókat

Napjaink 5G infrastruktúrája megkönnyíti a fogyasztók számára az online videónézést, illetve a tartalmak készítését és megosztását több közösségi platformon és oldalon. Az elmúlt években robbanásszerű fejlődés zajlott le a tartalomkészítésben, és ez a trend egyelőre nem látszik lassulni. Sőt, a Cisco friss becslése szerint újabb tizenötszörös növekedés várható az élő videók és a tartalmak készítése terén 2022 végéig.

A nézőszám exponenciális növekedése mellett a fogyasztói alkalmazások tárhelyigényének kielégítése az egyik legnehezebb feladat. A TikTok és a hasonló népszerű szolgáltatások modellje lehetővé teszi a nézők számára, hogy maguk is tartalomkészítővé váljanak, reagáljanak mások tartalmaira és egyéb módosításokat végezzenek, ami kihívás elé állítja az adattárolás jelenlegi módszereit.

Egy normál egyperces mobilvideó például csak 100-200 MB tárhelyet igényel. De ha ez a videó (pl. népszerű táncos, zenés vagy reakcióvideó) tartalomgenerálási ponttá válik, akkor több tucat, sőt – népszerűségtől függően – akár több millió különböző változata is létrejöhet. Így az eredetileg 100 MB-os tárhelyigény a hihetetlen vírusszerűséggel terjedő videóknál akár több száz TB-ra is nőhet. Ilyen volt például a „couch guy” videó esete, amiről a reakcióvideók mellett számtalan paródiavideó is született.

Hozzá kell tenni, hogy a videók többsége nem örökéletű, és az alkalmazások egy része csak adott időn keresztül őrzi meg a tartalmakat. Ugyanakkor a videókészítési szolgáltatások rugalmassága miatt az adatközpontoknak ki kell tudniuk szolgálni a dinamikus növekedést, és persze a késleltetést is minimalizálniuk kell lejátszáskor a zökkenőmentes felhasználói élményhez.

Bár az iparág jövője sok bizonytalanságot rejt, kristálygömb nélkül is világosan látható a fejlődés iránya. Itt az ideje, hogy a vállalatok felülvizsgálják céljaikat és szükségleteiket, hogy a legjobbat hozhassák ki a 2022-es évből.

További információért látogasson el a kingston.com oldalra.

További Adatvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés