Connect with us

technokrata

Egy egér is képes megtámadni a Windowst

egér

Adatvédelem

Egy egér is képes megtámadni a Windowst

Egy egér is képes megtámadni a Windowst

Nem is gondolnánk, hogy egy ártatlannak tűnő perifériával, például egy egérrel rendszergazdai jogosultságokat lehet szerezni Windows alatt, és ezt kihasználva megtámadni a számítógépet.

A Windows-rendszer – a Microsoft dicséretes erőfeszítései ellenére – még mindig sokféleképpen támadható, viszont az is igaz, hogy ebben sokszor éppen a felhasználók a hibásak, amikor gyanús linkekre kattintanak, vagy ellenőrizetlen forrásból töltenek le szoftvereket. Más azonban a helyzet, amikor valamilyen perifériát, például egy Razer egeret csatlakoztatnak a számítógéphez. Semmit sem hibáztak, megteszi ezt helyettük az eszköz.

Ez az egér ugyanis – írja a Slashgear– a csatlakoztatása után elindít egy folyamatot, ami lehetővé teszi, hogy rendszerszintű rendszergazdai jogosultságot szerezzen az, aki fizikailag hozzáfér a komputerhez.

A Windows-rendszeren elterjedt „Plug and Play” roppant kényelmessé teszi a kiegészítő eszközök használatát: csak csatlakoztatni kell az új perifériát, ami azonnal működőképes. Rendszerint egy olyan programot tartalmaz, amely automatikusan fut annak érdekében, hogy letöltse az eszközmeghajtókat és segítsen a számítógépnek a külső eszköz felismerésében.

Ebben a folyamatban rejtőzik egy komoly biztonsági rés, ami most a Razer egér esetében vált nyilvánvalóvá, elsősorban azért, mert az eszköz Synapse szoftverének telepítője még inkább megkönnyíti a folyamat kihasználását. A Synapse képes a makrók beállítására, az egérgombok programozására és az RGB megvilágítás szabályozására. A Synapse telepítője automatikusan fut, amikor csatlakoztatnak egy Razer egeret.

A RazerInstaller.exe természetesen rendszerszintű jogosultságokkal fut a Windows PC-n történő módosítások elvégzéséhez. Lehetővé teszi azonban a gépnél ülő számára, hogy ugyanazzal a jogkörrel rendelkező File Explorer példányt nyisson meg, illetve elindíthatja a PowerShellt. Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy bármit tegyen a rendszerrel, így például rosszindulatú programokat is telepíthet. S ha ez még nem volna elég, manuálisan kiválasztható egy vezérelhető telepítési útvonal, például az Asztal. A telepítő létrehoz egy bináris fájlt, amit fel lehet használni arra, hogy a rendszer változásai tartósak legyenek (a bináris végrehajtása még a bejelentkezés előtt történik). Miután a problémára bukkanó biztonsági kutató nem kapott választ a Razertől, úgy gondolta, nyilvánosságra hozza a biztonsági rést.

Némi öröm az ürömben, hogy a sérülékenység kihasználásához a támadónak fizikai hozzáféréssel kell rendelkeznie a számítógéphez és a Razer egérhez. Azóta már a Razer biztonsági csapata is felébredt, és megígérték, hogy amint lehet, javítanak. Azonban továbbra is felmerül a kérdés, vajon hány telepítő rendelkezik hasonló biztonsági résekkel, amelyek csak kihasználásra várnak.
Forrás: HVG

További Adatvédelem

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

dreame robotporszívó

Office

Érkezik a PaperOffice az ASUSTOR NAS-ra

2024. augusztus 26. hétfő
bluetooth hangprojektor sound bar

Kütyük

Milyen hangszórót válasszunk?

2024. augusztus 24. szombat

Kütyük

Támogatás az Overland Tandberg RDX QuikStor USB 3.0-hoz

2024. augusztus 21. szerda

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés