Connect with us

technokrata

Botrány: rengeteg Samsung mobilról derült ki, hogy simán lehallgatható

Adatvédelem

Botrány: rengeteg Samsung mobilról derült ki, hogy simán lehallgatható

Kép: PC Fórum

Botrány: rengeteg Samsung mobilról derült ki, hogy simán lehallgatható

A Samsung már lépett is az ügyben

A rengeteg androidos telefonban dolgozó Qualcomm chipekben olyan sérülékenységre bukkantak kiberkutatók, mellyel még a hívások távolról történő lehallgatása is megvalósítható. A chipgyártó rengeteg mobilgyártó beszállítója, így a hiba nagyon sok eszközt érint.

Ezúttal a Check Point Research kutatói azonosítottak egy komolyabb sérülékenységet, amely óvatos becslések alapján a világon forgalomban lévő androidos készülékek mintegy 40 százalékát érint. A hiba hátterében a Qualcomm egyik chipjével kapcsolatos probléma áll, amelyet kihasználva a hackerek távolról is képesek lehetnek kiolvasni a készüléken lévő SMS-eket, de a hívások is lehallgathatók általa.

A Qualcomm óriási névnek számít a telekommunikációs iparban, fejlesztései ezért aztán nem egyetlen gyártó készülékében tűnnek fel – üzletelnek többek közt az LG, a Samsung, de a Xiaomi képviselőivel is. Ennél fogva a sérülékenység sem egyetlen márka eszközében fedezhető fel. A hiba egyébként a CVE-2020-11292 azonosítót kapta.

A Qualcomm tájékoztatása szerint már értesítette a partnereket és el is készítette a szükséges frissítéseket. Az azonban gyártóként nagyon eltérő, hogy a javítás mégis mikor válhat elérhetővé a céleszközön. A gyorsabbak egyike közé sorolható a Samsung, amely az Android Police cikke szerint már kiadta a nélkülözhetetlen szoftverváltozatokat, így a legtöbb készülék – állítják – védettnek tekinthető a Qualcomm-ügyben. A frissítések persze nem mennek fel maguktól az eszközökre, azt minden esetben a készülék tulajdonosának kell telepíteni.

“Aki Samsung-mobilt használ, feltétlenül nézzen rá a beállítások közt, érkezett-e új rendszerverzió.”

További Adatvédelem

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

ipad mini

Tablet

Friss külsővel érkezhet az iPad Mini

2021. június 14. hétfő
g-shock

SmartWatch

Íme a legújabb aranyszínű fém G-shock

2021. június 10. csütörtök
fényképezőgép kiválasztása
iphone 13

SmartPhone

Valószínűleg 3 új színben érkezik az iPhone 13

2021. június 9. szerda
harmony os

SmartPhone

Harmony OS + iOS 14 összehasonlítás

2021. június 7. hétfő

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu