Connect with us
Hirdetés

technokrata

Széles körű segítség a szellemitulajdon-védelemben

ip iránytű kkv

E-gazdaság

Széles körű segítség a szellemitulajdon-védelemben

Széles körű segítség a szellemitulajdon-védelemben

Friss útmutató, pályázat és kedvezmény segíti a vállalkozásokat abban, hogy minél könnyebben tudják megvédeni saját szellemi alkotásaikat: a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) összegyűjtötte azokat az új lehetőségeket, amelyekkel egyszerűbbé válik az oltalmazási folyamat.

IP IRÁNYTŰ

A magyarországi kkv-k csupán 3 százaléka rendelkezik bármilyen oltalommal, ennek előmozdítását célozza az SZTNH Ötletből érték – IP Iránytű KKV-knak című új kiadványa. Az SZTNH egy olyan útmutatót készített, amely segíti a kis- és középvállalkozásokat abban, hogy átfogó képet kapjanak az oltalomszerzés folyamatáról és előnyeiről. Az IP (intellectual property – szellemi tulajdon) szerepe egyáltalán nem elhanyagolható egy vállalkozás életében. A IP-startégia és a tudatos oltalmi portfólió hatalmas előnyt jelent a konkurens vállalkozásokkal szemben. A kiadványban gyakorlati példák mutatják be, milyen hasznot jelent egy-egy cégnek, ha gondol a szellemitulajdon-védelemre, illetve már sikeres magyar vállalkozások jó gyakorlatai is megismerhetővé válnak. Az ingyenesen elérhető IP Iránytű az sztnh.gov.hu vagy az ipmindenkinek.hu oldalról tölthető le.

IPARJOG PÁLYÁZAT

Idén összesen 500 millió forintos keretösszeget nyújt a kormány szellemi alkotások magyarországi és külföldi levédésére; hazai vállalkozásoknak, egyetemeknek, kutatóintézeteknek és magánszemélyeknek. A vissza nem térítendő támogatás célja, hogy a kevésbé tőkeerős hazai szereplők is lehetőséget kapjanak az iparjogvédelmi aktivitásuk növelésére, elősegítve termékük hatékony hasznosulását, akár a nemzetközi piacokon is.

Magyarország új innovációs stratégiája, a Neumann János Program egyik legfontosabb eleme a magyar szabadalmak számának növelése. Ezért a kormány kiemelt figyelmet fordít a szellemitulajdon-védelem eszköztárának tudatos, versenyképességet erősítő, minél szélesebb körű alkalmazásának támogatására. Magyarországon folyamatosan nő azon vállalkozások száma, amelyek tudatosan figyelnek a szellemitulajdon-védelemre, és valamilyen formában oltalmat kérnek az általuk kidolgozott termékre vagy technológiára. A kormány stratégiai célja, hogy a magyar szabadalmak száma 2030-ra megduplázódjon.

E célkitűzés elérését szolgálják a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által újra meghirdetett „Iparjog” pályázati felhívások. A rendelkezésre álló 500 millió forintos keretösszegből 100 százalékos, vissza nem térítendő támogatásra lehet pályázni a szabadalommal, használatiminta-oltalommal, növényfajta-oltalommal, formatervezési mintaoltalommal, védjegyoltalommal kapcsolatos bejelentések során felmerülő költségekre (ideértve például az iparjogvédelmi tanácsadás, az ügyvivői szolgáltatás, valamint a hatósági díjak költségét) az SZTNH-nál elindított eljárásokat követően. A támogatási összeg kedvezményezettenként legfeljebb 7,5 millió forint.

A pályázatokkal kapcsolatos részletek az NKFIH honlapján (nkfih.gov.hu). A 2020-1.1.3-IPARJOG kódszámú pályázaton vállalkozások, egyetemek és más szervezetek kutatóhelyei, a 2021-1.1.1-IPARJOG kódszámú pályázaton pedig természetes személyek igényelhetnek támogatást szellemi tulajdonuk védelméhez.

TOVÁBBI TÁMOGATÁSOK

A különféle oltalmak megszerzése után azok fenntartása is költségekkel jár, így szintén hasznos segítség, illetve az iparjogvédelmi aktivitás erősítését szolgáló intézkedés egy jelentős díjkedvezmény bevezetése is. 2024-től a mikro-, kis- és középvállalkozások, a felsőoktatási intézmények, a kutatóintézetek, valamint a magánszemélyek 75 százalékos díjkedvezményben részesülnek a szabadalmak bejelentési és fenntartási díjaiból.

Fentiek mellett továbbra is érdemes igénybe venni az SZTNH IP Scan szolgáltatását, amely abban segíthet a vállalkozásoknak, hogy felmérjék, szellemi tulajdonuk mely elemeit érdemes oltalommal védeni. Az Iparjog pályázat mellett pedig továbbra is elérhető az Európai Unió KKV-alapja, amelynek keretében védjegyek, dizájnoltalmak, szabadalmak vagy növényfajta-oltalmak megszerzésére akár 75 százaléknyi forrást is lehet igényelni.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés