Connect with us

Hirdetés

technokrata

Tudományosan bizonyították: rosszabb kriptopénzbe fektetni, mint lottózni

kriptovaluta

E-gazdaság

Tudományosan bizonyították: rosszabb kriptopénzbe fektetni, mint lottózni

Tudományosan bizonyították: rosszabb kriptopénzbe fektetni, mint lottózni

Utóbbinál tudjuk, hogy a nyerési esély szinte a nullával egyenlő, ezért is nevezik hülyeségadónak. A kriptovalutázásnál viszont reménykedünk, hogy eltaláljuk a trendet. Pedig a pénzek ott is egy irányba mennek.

A Sydneyben működő University of Technology három kutatója kiderítette: a kriptovaluta-kereskedelmet a bennfentesek uralják. Tanulmányuk szerint a bennfentes kereskedés rendszerszintű jelenség az iparágban: az elmúlt négy évben az egyik legismertebb platformon, a Coinbase-en belistázott kriptoeszközök mintegy negyedénél találtak erre utaló jeleket.

Insider Trading in Cryptocurrency Markets című tanulmány (PDF-ben letölthető az SSRN oldaláról) szerzői, Ester Félez-Viñas, Luke Johnson és Tālis J. Putniņš 1,5 millió dollárra becsülik az így szerzett jogtalan nyereséget. (Ezek olyan esetek, melyeknél nem indult büntetőeljárás.)

A belistázás környékén nézték a kriptovalutákat

A kutatók 146 kriptovaluta belistázását követték nyomon. A belistázásra váró termékek árfolyamát 300 és 100 órával azelőtt kezdték követni, hogy azok a Coinbase-en bekerültek a kereskedésbe: rendellenes kereskedésre utaló mintázatokat kerestek.

Azt tapasztalták, hogy a tőzsdei bevezetés bejelentése előtt nagyjából 250 órával az árfolyamok rendre elindulnak felfelé. Ez folytatódik a bejelentésig, amely ponton az új információkra reagáló kereskedők miatt jellemzően árfolyamugrás történik. A kutatók szerint a felfutási mintázat pontosan olyan, mint amit a bizonyított bennfentes kereskedéseknél korábban meg lehetett figyelni.

Az elemzés egyik gyenge pontja, hogy a Coinbase-t vizsgálva az egész kriptopiacról fest sötét képet, mondták a tanulmányól beszámoló Decryptnek a kriptotőzsdék működését jól ismerő szakértők. A lap egyik forrása szerint a tanulmány nem is szolgál egyértelmű bizonyítékkal a bennfentes kereskedelemre. Ehhez a kutatóknak többek között egyértelműen azonosítaniuk kellett volna azokat a címeket, amelyeken a kereskedést megelőzően jelentős volt forgalom.

A Coinbase azt nyilatkozta a lapnak, hogy nagyon komolyan figyelik az ilyen, ún. front-running jellegű kereskedési tevékenységre utaló jeleket, és zéró toleranciát tanúsítanak minden tiltott viselkedéssel szemben, melyek kiszűrésére a cég fejlett technikákat alkalmaz.

Nem lenne példa nélküli, ha igaz lenne

A helyzet azonban az, hogy Coinbase-nél ez a szűrés valószínűleg közel sem működik tökéletesen. A közelmúltban emeltek vádat a platform egy volt menedzsereIshan Wahi és társai ellen bennfentes kereskedés miatt. Wahi a testvérének és egy haverjának súgott arról, hogy milyen új termékek kerülnek be a Coinbase portfóliójába, akik így jó pillanatban és áron tudtak bevásárolni az adott eszközből. Ezzel állítólag hárman összesen több mint 1,1 millió dollárt kaszáltak.

Vagy ott van Nathaniel Chastain: az OpenSea egykori munkatárása ellen front-running csalás kapcsán júniusban vádat is emelt az amerikai ügyészség. Chastain állítólag egyedül dolgozott: amikor megtudta, hogy új NFT kerül be az OpenSea portfóliójába, abból előre bevásárolt.

Ezek az ügyek rosszat tesznek az ökoszisztémának, hiszen egyértelművé teszik a nyilvánvalót: a kisbefektetők itt csak veszíthetnek. Ez derült ki az kriptopiac idei látványos bezuhanásakor is, amikor eltűnt a szektor tavaly novemberi összértékének fele, mintegy 1200 milliárd dollár.

Mivel a kriptovalutáknak nincs mögöttes tartalmuk, értéküket csak az árfolyammal kapcsolatos várakozások, a várakozásokat meg az Elon Muskhoz hasonló véleményvezérek határozzák meg. A piac átláthatatlan, szabályozása hiányos.

És mindehhez jön a legnagyobb hazugság: az elosztott platform biztosította esélyegyenlőség ígérete. A platform valóban elosztott, de például az összes kriptovaluta árfolyamára is ható bitcoin kétharmada mindösszesen tizenegynéhány ezer ember kezében lehet. Ők pedig bármikor meg tudják mozgatni a piacot le- és felfele is, amiből szépen kaszálhatnak. A kisbefektetők pedig fizetnek.

Forrás: Bitport

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés