Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hazai kézből a világpiacra – Pillantson be a robotikai fejlesztések kulisszái mögé!

E-gazdaság

Hazai kézből a világpiacra – Pillantson be a robotikai fejlesztések kulisszái mögé!

Hazai kézből a világpiacra – Pillantson be a robotikai fejlesztések kulisszái mögé!

Néhány évvel ezelőtt két egyetemi mérnök kifejlesztett egy szenzort, ami napjainkban is világújdonságnak számít a robotikában.

Az egyetemi kutatásból előbb szabadalmaztatott ipari innováció, majd egy sikeres nemzetközi cég terméke lett. A felvásárló dán vállalat, az OnRobot a magyar szaktudásra építve nem csak hogy megőrizte, de folyamatosan fejleszti is a hazai kutató-fejlesztő csapatot.

Ha a robotkart az emberi karhoz hasonlítjuk, az end-effektorokat (robotkar végére szerelhető eszközöket) pedig az emberi kézhez, megértjük, hogy a kettő csak együtt tud tökéletes megoldást nyújtani. Ezen az elven alapul a hazai kutatók által fejlesztett HEX FORCE/ TORQUE szenzor is, amely az ipar különböző szegmenseiben használt kollaboratív robotok működését teszi még hatékonyabbá, precízebbé. Ilyen, és ehhez hasonló végszerszámokat, ún. End-of-Arm Tooling eszközöket fejleszt az OnRobot nemzetközi csapata, beleértve a hazai gárdát is.

A robotika azelőtt soha nem látott mértékben alakítja át az ipari termelés működésének jellegét, az EOAT eszközök területén végbemenő folyamatos innováció pedig új szintre emeli a kollaboratív automatizálási megoldásokat, beleértve a termelés gyorsaságát is.

Ahogyan a gyártóipari szektor egyre inkább a low volume/high mix termelés felé halad, az egyik alkalmazásról egy másikra való gyors átállás képessége már többet jelent annál, hogy „jó, ha van”, ez mára létfontosságúvá vált.

– mondta korábban Enrico Krog Iversen, az OnRobot vezérigazgatója.

Az eddigi sikerekben a hazai csapatnak számottevő szerepe volt

A magyar részleg a prototípus tervezésétől egészen a késztermék kivitelezéséig részt vesz a vállalat mindennapjaiban, mely bonyolult hardver (mechanikai és elektronikai) illetve komplex agilis szoftverfejlesztéseket jelent. Fejlesztéseik ebből a szempontból is egyedinek és izgalmasnak számítanak, hiszen a hasonló, hazai fejlesztői csapatok jellemzően részfeladatokban vesznek részt, nem a teljes folyamatot kísérik végig.

Az OnRobotnál dolgozó tehetséges munkatársak egy olyan kreatív közösség tagjai, amely lelkesen gyarapítja és alakítja át az együttműködő robotok gyorsan növekvő piacát. Gépész- és villamosmérnökök, mérnökinformatikusok és robotintegrátorok; 25-en dolgoznak a központban, ahol a leginnovatívabb termékeket fejlesztik. A hazai fejlesztők olyan termékeken dolgoztak, mint például az elmúlt hónapban piacra dobott VGP20 elektromos vákuumos gripper vagy az MG10 mágneses gripper. (Előbbi dinamikus és sokoldalú megoldást nyújt a nagy kihívásokkal járó, nehéz, ormótlan vagy lyukacsos felületű tárgyakkal dolgozó raklapozó műveletekhez, utóbbi pedig a gyártóipari, autó- és repülőipari alkalmazásokhoz kiváló, azonnal használható mágneses megfogó. Mindkét termék látványosan leegyszerűsíti az olyan robotikai alkalmazásokat, ahol gripperekre van szükség.)

A tavalyi évben pedig egy csiszoló és polirozó eszköz fejlesztése és piaci bevezetése volt a legnagyobb siker a budapesti központ számára. A fókusz a szoftverfejlesztéseken és a kollaboratív robotikai applikációkon van.

Szoboszlai Imre, az OnRobot Hungary Kft. kutatásfejlesztési vezetője.

“Számos izgalmas új hardveres és szoftveres termékkel folytatjuk az OnRobot ökoszisztémát és teljes folyamatot felölelő alkalmazások megvalósítását 2021-ben is. Az OnRobot budapesti fejlesztő központjában, egy jövőbe mutató területen, kreatív és összetartó közösség van, ehhez folyamatosan várjuk a robotika és automatizálás iránt érdeklődők csatlakozását. A nemzetközi, dinamikusan fejlődő cégünkben a kezdőtől a tapasztalt szakemberig mindenki számára adott a szakmai fejlődéshez és kiteljesedéshez szükséges kreatív környezet.”

– mondja Szoboszlai Imre, az OnRobot Hungary Kft. kutatásfejlesztési vezetője.

Pozitív jövőkép és célok 2021-re is

Ezen a még mindig nagyon fiatalnak számító (EOAT) piacon az OnRobot 2020-ban több új terméket is bemutatott együttműködő alkalmazások számára, 50%-kal növelte árbevételét és 2021-ben további bővítéseket tervez, ami jól szemlélteti a piac fejlődő jellegét. A koronavírus okozta járványhelyzet sem befolyásolta fejlesztéseiket, a pandémia ellenére azokat az előre meghatározott ütemterv szerint tudták folytatni, mondta Beskid Vilmos, az OnRobot Műszaki vezérigazgatója.

Beskid Vilmos, az OnRobot Műszaki vezérigazgatója.

Együttműködő robotikai alkalmazásokhoz fejlesztett megoldásaink segítenek a gyártóknak teljes mértékben kihasználni a kollaboratív robotok előnyeit – a feladat jellegétől, robotkar típusától függetlenül. Célunk a lehető leghasznosabb eszközök fejlesztése és gyártása, amelyek a legtöbb hozzáadott értéket teremthetik a felhasználók számára, mindeközben pedig könnyű használatot biztosítanak és maximális felhasználói élményt nyújtanak.”

– mondja Beskid Vilmos.

 A vállalat aktuális, nyitott pozícióit itt lehet megtekinteni.

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés