Connect with us

Hirdetés

technokrata

Évente több mint félmillió forintot dobnak ki a magyar háztartások

magyar

E-gazdaság

Évente több mint félmillió forintot dobnak ki a magyar háztartások

Évente több mint félmillió forintot dobnak ki a magyar háztartások

Évente több mint félmillió forintot dobnak ki a magyar háztartások

Az idei év korlátozásai mindenkit tudatosabb bevásárlásra ösztönöztek, a Samsung legújabb kutatásából azonban kiderül, hogy a megvásárolt ételek tárolásában már kevésbé előrelátók a magyarok.

A hűtő és más konyhai tárolók nem megfelelő használata akár százezres nagyságrendű kidobott élelmiszerhez is vezethet egy-egy háztartásban.

A gyümölcsök vannak a legnagyobb veszélynek kitéve a magyar háztartásokban, a legtöbben rossz helyen tartják a körtét (76 százalék), az almát (86 százalék) és a narancsot (83 százalék) is. Ezeknek a hűtőben lenne a helyük, ahol tovább eltarthatók. A felmérés szerint, hasonló okokból, a megvásárolt élelmiszerek sokkoló, 29 százalékát dobják ki a magyarok évente, így akár 597 580 forintnyi étel is a kukába kerülhet háztartásonként. Az adatok alapján legnagyobb arányban a fűszernövényektől (38 százalék), a készételektől (37 százalék) és a szószoktól vagy öntetektől (38 százalék) szabadulnak meg a felhasználók. Meglepő eredmény, hogy olyan drága, kényelmi termékek, mint a fagyasztott készételek, gyakran maradnak a hűtőben, így értékes helyet foglalnak, később mégis kidobják őket.

Az olyan termékek, mint például a ketchup pazarlása két főbb okra vezethető vissza. A felhasználók nehezen tudják eldönteni, hol tárolják, hiszen több mint negyedük (27 százalék) a hűtőn kívül tartja. Felbontás előtt ez is jó megoldás lehet, azonban a megkezdett üveget mindenképpen hűtőbe kell tenni. A hasonló szószok és ízesítők csomagolásán ráadásul sokszor nem látható, mennyi maradt bennük, ami újravásárláshoz és így a fölösleg kidobásához vezethet. A megfelelő tárolás így nemcsak a pazarlást csökkentheti, hanem a helykihasználást is hatékonyabbá teheti.

A megkérdezettek több mint egyharmada (36 százalék) úgy gondolja, elkerülhetné a pazarlást, ha jobban rendszerezné az élelmiszereket, a válaszadók több mint kétharmada (69 százalék) szerint pedig tovább elállnának az ételeik, ha megfelelő módon tárolnák azokat.

A Samsung éppen ebben kínál segítséget a felhasználóknak. A vállalat innovatív megoldásai, mint a No Frost, vagy az Optimal Fresh+ technológiák segítenek megtartani az ételek minőségét, a Samsung új RB7300 hűtőjét pedig úgy tervezték, hogy a romlandó termékek frissességét is hosszú ideig megőrizze, hogy a felhasználók tovább élvezhessék a kedvenc ízeiket.

A kutatás alapján az élelmiszer kidobásának leggyakoribb okai között szerepel a nem ellenőrzött lejárati dátum (37 százalék), a nem megfelelően tervezett bevásárlás (35 százalék) és a hűtőben felejtett termékek (25 százalék).

Azok számára, akik szeretnének hosszabb időre előre helytakarékosan bevásárolni vagy gyakran feledkeznek meg a hűtőben megbúvó termékekről, ideális megoldást kínál a Samsung SpaceMaxTM technológiája, amely a vékonyabb oldalfalaknak köszönhetően biztosít több helyet a hűtőben, miközben annak mérete a megszokott marad.

Élelmiszertárolási tippek

Termék Megfelelő tárolás helye
Narancs Hűtő
Körte Hűtő
Fokhagyma Hűtő
Alma Hűtő
Szilva Hűtő
Szőlő Hűtő
Fűszernövények Hűtő
Répa Hűtő

A Samsung egyszerű, bárki számára megvalósítható tippekkel járul hozzá az élelmiszerpazarlás elleni harchoz és segíti a felhasználókat, hogy tovább frissen tartsák kedvenc ételeiket. Ehhez elég egy pillantást vetni a hűtőre.

  1. Alakítsd a hűtőd elrendezését a saját igényedhez! Mindig lesz egy nagyobb flakon vagy doboz, ami nem fér el úgy, ahogy szeretnéd, a polcokat kiszedni pedig általában nem egyszerű. A Samsung Slide & Fold Fiókjai könnyedén felhajthatók, följebb vagy lejjebb állíthatók így a hűtő tartalmához igazíthatod azokat és egyik termék sem okoz majd fennakadást.
  2. A gyümölcsök és zöldségek eltérő időben érnek és másképp szállítják őket, éppen ezért kiemelten fontos, hogy olyan módon tárold őket, hogy a lehető leghosszabb ideig megőrizzék frissességüket. Egyes gyümölcsöket és zöldségeket, mint például az avokádót, az őszibarackot és a dinnyét, érésük előtt szabad levegőn érdemes tárolni, azonban érésük után érdemes a hűtőszekrénybe tenni.
  3. Az egyenletes hőmérséklet fenntartása érdekében keress olyan modelleket, amelyekben megtalálható a No Frost technológia. Ezzel nemcsak az ételek maradnak hosszabb ideig frissek, de megakadályozza a jég felhalmozódását is, így nem szükséges leolvasztani, a hűtő pedig jégmentes marad.
  4. Nem csak a hőmérséklet, a páratartalom is számít. Használd ki a hűtőszekrény fiókjai által kínált lehetőségeket! Ha teheted, használj olyan fiókokat, amelyek lehetővé teszik a hűtés szabályozását, így a friss gyümölcs és zöldség mennyiségétől függően állíthatod be hőmérsékletet, amelynek köszönhetően azok ropogósak és frissek maradnak, nem vizesednek. Senki nem szereti a fonnyadt salátát!
  5. A nyers húst, a baromfit és a halat mindig a hűtőszekrény alsó polcán tárold, jól becsomagolva! Így megakadályozhatod a szagok terjedését, és a hús leve sem fog más élelmiszerekre csöpögni, ami növelné a keresztszennyeződés kockázatát, amely további élelmiszerpazarláshoz vezethet. A Samsung Optimal Fresh+ zónája lehetővé teszi, hogy a húsokat vagy gyümölcsöket hosszabb ideig, biztonságosan tárold. A csúszkával könnyedén szabályozható a légáramlás, így a hőmérséklet 0 és 3 fok között állítható be. Ez a kis eltérés nagyban befolyásolja a hús, a gyümölcs és a zöldség frissességét. Az Optimal Fresh+ két hőmérsékleti zónára osztja a könnyen kezelhető rekeszt, amelyben egy rugalmasan mozgatható elválasztóval alakíthatsz ki az igényeidnek megfelelően nagyobb vagy kisebb helyet.

„A hűtőszekrény fiókjának alján felejtett zöldségek látványát mindannyian ismerjük, de néhány apró változtatással ez a múlté lehet. Elég egy kicsit odafigyelni a szokásainkra, tudatosan átrendezni a hűtőt és megismerni a különböző ételek optimális tárolási módját, így tehetünk mi az élelmiszerpazarlás ellen a hétköznapokban – mondta el Samu Zsófia, a Samsung Magyarország kommunikációs vezetője. – Gondoljuk át, hogyan használhatjuk ki legjobban a hűtőben rendelkezésre álló helyet és a funkciókat, hogy az ételek minél hosszabb ideig frissek maradjanak! Az RB7300 hűtőszekrény Rack & Shelf funkciója segít csökkenteni a hűtőszekrényben található holtteret, így hatékonyabban tárolhatunk több terméket. Amennyiben a rendelkezésre álló konyhai tér korlátozott, a Samsung SpaceMax™ technológiája jelenthet megoldást. A vékonyabb falaknak köszönhetően a kívülről azonos méretű hűtő belül nagyobb kapacitással bír.”

Ötből négy (83 százalék) megkérdezett magyar ember bűnösnek érzi magát az elpazarolt ételmennyiség miatt, a megkérdezettek több mint kétharmada pedig (71 százalék) a korlátozások miatt még inkább tudatában van az élelmiszerpazarlásnak. Ugyanakkor a válaszadók háromnegyede (74 százalék) már kész tervvel rendelkezik, hogyan vegye fel a harcot az otthonában a probléma megoldása érdekében.

A 11 európai országban, 20 000 fő részvételével végzett kutatás során kiderült, hogy Svájcban veszett kárba a legtöbb élelmiszer, őket szorosan követte Norvégia, Olaszország és Franciaország.

A hűtőszekrény optimális elrendezéséről és az élelmiszerpazarlás kezeléséről további információ a https://www.samsung.com/hu/explore/food-home/four-simple-tips-for-better-fridge-management/ weboldalon érhető el.

Megjegyzések

Európai kutatás, amelyet a 3gem kutató csoport 11 országban végzett 2020 novemberében, 2000 magyar felnőtt megkérdezésével.

A pénzbeli kár értékét a válaszadók átlagos heti kiadásai és az összes kategória becsült átlagos fogyasztása / hulladékai alapján számították. Az éves adatok ez alapján, az év heteinek szorzatával számítva.

Gyakran helytelenül tárolt ételek

Hűtőszekrényben tárolja Hűtőszerkényen kívül tárolja Nem használja a háztartásban Megfelelő tárolás helye
Narancs 15% 83% 2% Hűtő
Körte 19% 76% 5% Hűtő
Fokhagyma 13% 84% 3% Hűtő
Alma 12% 86% 2% Hűtő
Szilva 25% 67% 8% Hűtő
Szőlő 34% 62% 4% Hűtő
Fűszernövények 27% 67% 6% Hűtő
Répa 45% 53% 2% Hűtő

Legmagasabb arányú élelmiszerpazarlás

Kategória Hulladék
Fűszernövények 38%
Szószok/Öntetek 38%
Készételek 37%
Szárazáru 32%
Édességek/Csokoládé 30%
Zöldségek 30%
Kenyér 29%
Gyümölcs 28%
Tejtermékek 27%
Húsok 26%

Élelmiszerpazarlás országonként

Rangsor (Pénzbeli kár alapján) Ország
1 Svájc
2 Norvégia
3 Olaszország
4 Franciaország
5 Belgium
6 Németország
7 Hollandia
8 Svédország
9 Lengyelország
10 Egyesült-Királyság
11 Magyarország

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés