Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az ABB szállítja a Mitsubishi új műholdjának űripari műszerét

E-gazdaság

Az ABB szállítja a Mitsubishi új műholdjának űripari műszerét

Az ABB, az energetikai és automatizálási technológiák terén piacvezető cégcsoport, japán űripari megrendelést kapott. A megrendelés alapján az ABB a GOSAT-2 műhold legfontosabb műszerét, a Michelson-féle interferométert fogja szállítani. A legkorszerűbb technikával felszerelt műhold lehetővé teszi, hogy a japán kormány folytassa és továbbfejlessze a főbb légköri üvegházhatású gázok eloszlásának mérését.

Az ABB a szállítási szerződést a Mitsubishi Electric Corporation-nel fogja megkötni. A Mitsubishi a legfontosabb berendezésszállítója Japán második Greenhouse Gases Observing SATellite (GOSAT-2) elnevezésű programjának, amelynek célja az üvegházhatású gázok légköri koncentrációjának térképezése. A GOSAT-2 műhold a Japán Űrkutatási Ügynökség (JAXA), a Nemzeti Környezetkutatási Intézet (National Institue for Environmental Studies) és a Japán Környezetvédelmi Minisztérium közös fejlesztése. A JAXA a 2017-es pénzügyi évben tervezi felbocsátani a GOSAT-2  műholdat.

GOSAT

Az ABB a mérési rendszer lelkének számító Michelson-féle interferométert fogja szállítani. A készülék a Föld felett 613 kilométer magasságban keringő műholdról készít és továbbít majd pontos magaslégköri mérési adatokat. A mérési adatok segítségével a széndioxid és metán globális koncentrációeloszlását kívánják feltérképezni, illetve azt tanulmányozzák, hogy miként változnak az az üvegházhatású gázok forrásai és elnyelői az idő (havi és éves szinten) és a hely függvényében. A GOSAT-2, amely a GOSAT-1 továbbfejlesztett változata, jelentős előrelépést hoz a tudományos megfigyelések terén, mivel olyan nagypontosságú érzékelőkkel rendelkezik, amelyekkel még pontosabb mérések végezhetők, illetve a műhold képes lesz a szénmonoxid és a finom szálló por mérésére is.

„Büszkék vagyunk rá, hogy az ABB-t választották ki a feladatra, hogy megépítse a GOSAT-2 interferométerét. A GOSAT-2 annak a rendkívül sikeres GOSAT-1 –nek (japán neve IBUKI) az eredményeire épít, amely 2009 óta kering a Föld körül. Az ABB már több mint 20 éve szállít technológiákat  a különböző japán űrprogramokhoz. Az ABB csapata teljes mértékben elkötelezte magát a GOSAT program sikere mellett.  A most alkalmazott technológia nagy mértékben támaszkodik az ACE-FTS készülékre, amelyet a Kanadai Űrügynökség megbízásából a Scisat műholdhoz gyártottunk.” – mondta el Marc-Andre Soucy, az ABB mérési és elemzéstechnikai üzletágához tartozó űr- és védelmi rendszerek egység igazgatója.

A GOSAT-2 számos csúcstechnológiájú készülékkel, így például  üvegházhatású gázok és felhő/aeroszol detektáló érzékelőkkel („szenzorokkal”) lesz felszerelve. A legkorszerűbb készülékekkel folytatott kutatások jelentős hátteret biztosítottak a „Proaktív Diplomácia Stratégia a Globális Felmelegedés Kezelésére” elnevezésű kezdeményezés kidolgozásához, amelyet a japán kormány a 2013-as ENSZ éghajlat-változási keretegyezmény konferencián (COP19) jelentett be Varsóban.



Szólj hozzá!

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés