Connect with us

technokrata

Ismét csökkent a munkanélküliek száma Magyarországon

E-gazdaság

Ismét csökkent a munkanélküliek száma Magyarországon

A Központi Statisztikai hivatal (KHS) legutóbbi eredményeihez viszonyítva csökkent a munkanélküliség Magyarországon. A munkanélküliségi ráta 7,4% a 2014. július-szeptemberi adatok alapján. Ez azt jelenti, hogy az állás nélküliek száma az előz ő évhez viszonyítva 102 ezer fővel, 333 ezerre csökkent. – írja a job-center.hu.

Régiónként is kevesebb a munkanélküli
A hét tervezési-statisztikai régió mindegyikére fogyatkozó munkanélküliség jellemző. Négy térségben pedig az országos átlaghoz viszonyítva is alacsonyabb a foglalkoztatás nélküliek száma. A következő négy régióban 7,0% alatti a munkanélküliségi ráta: Közép Magyarországon, Közép-, Nyugat- és Dél-Dunántúlon.

Több a munkanélküli nő, mint a férfi
A 15 és 74 év közötti férfiak körében 7,1% a munkanélküliség, a nőknél valamennyivel magasabb 7,7%. Az egy évvel korábbihoz képest 59 ezerrel kevesebb a munkanélküli férfi, most tehát 173 ezer fő. A nőknél pedig jelenleg 160 ezer a foglalkoztatás nélküliek száma.

Növekedett a foglalkoztatottak létszáma
2014. július-szeptemberben 4 millió 18 2 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, tehát 192 ezer fővel több, mint a tavalyi évben. Ez 4,8%-os növekedést jelent. A férfiak foglalkoztatottsága 3,8%-os növekedést mutat, míg a nőké 3,4%-kal nőtt.


Csökkent a regisztrált álláskeresők létszáma
Akárcsak az előző időszakban, 2014 szeptemberének végén is mérséklődést mutatott a nyilvántartott álláskeresők száma– közölte a Nemzeti Munkaügyi Hivatal. Az adatok szerint az előző év ezen időszakához képest 21,5%-kal csökkent a regisztrált munkakeresők száma, ami 380,2 ezer főt jelent.

Több a munkanélküli a fiatalabbak körében
Az állás nélküliek többségét a 15–24 évesek korosztálya tette ki, ugyanis 21,4% ebből a korcsoportból került ki. Ám ez is jelentős javulást mutat, hiszen 6,1%-kal alacsonyabb az tavalyi évhez képest. A 25–54 évesek csoportjánál 6,3%-ra csökkent, mely 2,3%-os javulást jelent. Az 54–65 éveseké 1,6%-kal alacsonyabb, ami arról tájékoztat, hogy 6,1%-ra redukálódott.

Még mindig nehéz munkát találni
Bár nőtt a foglalkoztatottság, még mindig nem könnyű munkát találni. Az állás nélküliek 50,2%-a egy éve vagy annál régebb óta keresett munkát. A munkanélküliség időtartama átlagban 19,5 hónap volt.

Forrás: Job-center.huSzólj hozzá!

További E-gazdaság

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

eház

Dotkom

Az eHÁZ lett Az Év Blockchain Megoldása

2021. január 22. péntek
cisco

Dotkom

Webex innovációk sorát jelentette be a Cisco

2021. január 12. kedd
vodafone
drón

Dotkom

Bonyolódik a drónpilóták helyzete

2021. január 8. péntek
seo

Műszaki Magazin