Connect with us

Hirdetés

technokrata

És a gép végül legyőzte az embert

Smart home

És a gép végül legyőzte az embert

Már nem csak sakkban verhetetlenek a számítógépek.

Az IBM Deep Blue nevű számítógépe 1997-ben győzte le Garri Kaszparov sakkvilágbajnokot. Az idén 100 éves vállalat a mesterséges intelligencia újabb korlátainak ledöntésére készül. Watson névre keresztelt számítógépe most a Jeopardy! című vetélkedőben mérkőzik meg a kvíz történetének két legnagyobb bajnokával. A tét egymillió dollár, és egy egyszerű kérdés eldöntése: a játék sajátos szabályai között az emberi, vagy a mesterséges intelligencia képes-e jobb teljesítményre?

IBM-Jeopardy-WatsonA vetélkedő sorozatának harmadik, utolsó fordulója az IBM alapítójáról elnevezett Watson összesített győzelmét hozta. A játék első kérdése rögtön közel kanyarodott a magyar vonatkozásokhoz, hiszen az „EU” kategórián belül 2010 kulturális fővárosai közül Isztambult firtatta. Watson remekelt a nyelvtörténetben, irodalomban és az aktualitásokban, de emberi ellenfeleinél kevésbé volt otthon a filmet is rendező színészek világában, s nem Szlovéniát, hanem Szerbiát vélte az EU tagjának. A számítógép számára különösen komoly kihívást jelentő szólások és földrajzi becenevek között is tartotta magát, s a játék második felében egy hosszú, kibillenthetetlen válaszsorozattal bebiztosította győzelmét.

Utolsó válaszában Ken Jennings játékosan kalapot is emelt a győztes masina, és a „kompjúterek uralma” előtt. Watson szerény villódzással fogadta a sikert.

Jótékony bajnokok
Az IBM nyereményének 100 százalékát, a másik két versenyző a megnyert összeg felét előre felajánlotta alapítványok, illetve segélyszervezetek részére. A Watson által nyert 1 millió dollárból fele-fele arányban részesül a World Vision, valamint a World Community Grid elnevezésű kezdeményezés. A World Vision elsősorban a szegénységben élő gyermekek lehetőségein igyekszik javítani, hogy a mostoha körülmények ne hátráltassák őket képességeik kiaknázásában. A World Community Grid céja, hogy létrehozza a világ legnagyobb, közösségi számítási kapacitását, az egyes számítógépek fölös kapacitásának felhasználásával, és ezzel olyan projekteket támogassanak, melyek az emberiséget szolgálják (például az AIDS, vagy a rák gyógyításának kutatása).

Ken Jennings nyereményének 50 százalékát ajánlotta fel a VillageReach részére. A szervezet fejlődő világ egészségügyi szolgáltatásoktól elzárt közösségeit juttatja megfelelő ellátáshoz. Brad Rutter nyereményének felét a Lancaster County Community Foundation-nek adja. Az alapítvány 1924 óta segíti a pennsylvaniai Lancaster megye közösségét, ahonnan Rutter is származik.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés