Connect with us

Hirdetés

technokrata

Környezetbarát autók versenye a fenntartható közlekedésért

Smart home

Környezetbarát autók versenye a fenntartható közlekedésért

Indul az V. Széchenyi Futam.

Egyedi készítésű, illetve szériajárműből átalakított, nem fosszilis üzemanyaggal működő közlekedési eszközökkel indulnak a versenyzők az V. Széchenyi Futamon, április utolsó hétvégéjén. A verseny, a fenntartható közlekedés fontosságára hívja fel a figyelmet. 60 alternatív hajtású jármű áll majd a startvonalra új helyszínen.

A különleges verseny ötlete a győri Széchenyi István Egyetem (SZE-Győr) hallgatóitól származik. „Olyan közlekedési eszközök tervezése és építése a cél, amelyek kizárólag alternatív, környezetbarát meghajtással üzemelnek. Egy kézzel fogható, összemérhető tervezői és kivitelezői eredményeket felvonultató versenyt kínáltunk elsősorban leendő és gyakorló mérnökök számára, amely megmozgatja és felrázza a szunnyadó innovatív hajlamot mindenkiben. Így szerveztük meg öt évvel ezelőtt az első Széchenyi Futamot, amely azóta országos szintű rendezvénnyé nőtte ki magát.” – idézte fel a kezdeteket Petis László, a program főszervezője, aki maga is a SZE-Győr tanulója.

A szervezést és lebonyolítást az INNO-MOBIL Sportegyesület és az Alternatív Hajtású Járműsport Szövetség végzi. A jelentkezők meghatározott kategóriákban indulhatnak, a saját építésű vagy átépített járműveket hajthatja elektromos áram, hidrogén, napenergia, sűrített levegő – a lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen. Az idei, immár ötödik futamra április 23-25. között kerül sor, amelyre rekordszámú nevezés érkezett: a tavalyi 30 után most mintegy 60 versenygép áll rajthoz, a győri Audi gyár parkolójában.

„A Széchenyi István Egyetem az alkalmazható tudás egyeteme; ezt igazolja az a tény is, hogy az intézmény falai között született meg a Széchenyi Futam alapgondolata. Jelenleg közel 12 milliárd forintos fejlesztési programot valósítunk meg annak érdekében, hogy hallgatóink még színvonalasabb körülmények között készülhessenek fel az előttük álló kihívásokra. A beruházások a futam korábbi helyszínét is érintették, ám a pénteki és szombati programok egy részének továbbra is az egyetem, annak újonnan épített kétszintes parkolólemeze ad otthont.” – mondta el az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján Szilasi Péter Tamás, a Széchenyi István Egyetem stratégiai és fejlesztési igazgatója.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés