Connect with us

Hirdetés

technokrata

Gigabites Internet, a Google-től

Kütyük

Gigabites Internet, a Google-től

Lehengerelné az Internet-szolgáltató piacot az amerikai óriásvállalat.

Majdnem pontosan öt évvel ezelőtt számoltunk be először arról, hogy az akkor még csak online keresésben és internetes reklámfelület-értékesítésben világelső vállalat szokatlan irányban kezdett tapogatózni az amerikai kontinensen. Cikkünk szerint a múlt évezred utolsó évtizedében lefektetett, de aztán a kétezres évek dotcom válsága miatt szükségtelennek ítélt üvegszálas kábeleket kezdte felvásárolni a Google, nyilvánosan nem ismertetett céllal. Persze már akkor pedzegettük, hogy ebből előbb-utóbb Internet-szolgáltatási ambíciók is kisülhetnek, de cikksorozatunk végére sem jött el a megvilágosodás: a sötét üvegszál (dark fiber) rejtélye eltemetve maradt.

Mostanáig…

A Google ugyanis tegnap bejelentette, hogy kísérleti szolgáltatásba kezd az Egyesült Államokban: nagysebességű internetezést biztosítanak üvegszálas közegen keresztül, több amerikai helyszínen is. És hogy mit ért a vállalat nagysebességű hozzáférésen? Másodpercenként egy GIGAbitet (ez 1024 megabitnek felel meg). Byte-ban kifejezve: 128 MBps-os hozzáférést – olyan tempót, amit még a mai modern winchesterek legtöbbje sem képesek befogadni, ennél egy nagyságrenddel lassabb adatátviteli paraméterei miatt.

Azzal, hogy a Google maga is Internet-szolgáltatóvá válik, felrázhatja a net semlegessége körüli vitát. Ismeretes, hogy számos cég kampányol az Internet „semlegességének” megszüntetése ellenében. Jelenleg ugyanis nincs, vagy alig van priorizálva a Világhálón áramló adatfolyam, függetlenül attól, hogy az P2P, HTTP, FTP vagy bármi más típusú adatokat tartalmaz. A szolgáltatók azonban elkezdték „menedzselni” ezt az adatmennyiséget, elsősorban a bittorrent kliensek elterjedtsége és a hálózatokra gyakorolt forgalmi nyomása miatt. Ha azonban gigabites hozzáféréseket veszünk alapul, nem pedig néhány (tíz) megabiteseket, mindjárt értelmét is veszti a hálózati terhelés – amíg az Internet gerince bírja tempóval.

Visszatérve a Google terveire: a cég elképzelései szerint az első kísérletbe 50-500 ezer amerikai felhasználót vonnának be. Kihangsúlyozták, hogy kísérleti projektről van szó, ennek sikere esetén sem várható, hogy néhány hónapon belül a fél világ a Google hozzáféréseire fog előfizetni. Minnie Ingersoll és James Kelly, a Google termékmenedzserei a következőt nyilatkozták: „Mountain View-ban levő Wi-Fi hálózatunkhoz hasonlóan a projekt célja a kísérletezés és a tanulás. Az Internet-szolgáltatók komoly fejlődést értek el a nagysebességű Internet-hozzáférések kiterjesztésében és fejlesztésében, de úgy gondoljuk, ennél még többet lehet tenni. Nem hisszük, hogy kezünkben van az összes válasz – de próbaüzemünk tapasztalatai révén azt reméljük, képesek leszünk gyorsabb és jobb Internet-hozzáférést biztosítani mindenki számára.”

Nem csak a felhasználók érdeklődésére számít a cég; tisztában van vele, hogy az ultranagy szélessáv semmit sem ér az ahhoz illeszkedő tartalmak és szolgáltatások nélkül. Éppen ezért arra buzdítják a fejlesztőket, hogy tervezzenek olyan „gyilkos alkalmazásokat és szolgáltatásokat”, amelyek létfeltétele a nagy sávszélességű környezet megléte. Ilyen lehet például HD-s filmekre alapuló videomegosztó rendszer, hogy csak el példát említsünk.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés