Connect with us

Hirdetés

technokrata

Internetes beszélgetések: jobb hangminőséget ígér egy új kodek

Kütyük

Internetes beszélgetések: jobb hangminőséget ígér egy új kodek

Általánosan jobbá válhatnak a VoIP szolgáltatások.

Silk névre hallgat az az audiokodek, ami képes az emberi hang teljes spektrumát kezelni, anélkül, hogy annak bármelyik frekvenciatartományát is levágná, a kisebb sávszélesség-használat igénye miatt. Az Ebay birtokában levő részleg fejlesztése a Skype negyedik generációs Windows-os változatával jelent meg, hogy jobb hangminőséget hozzon a VoIP klienst használók számára. Az azóta eltelt néhány hónap tapasztalatai igen kedvezőek voltak, ezért a Skype gáláns lépésre szánta el magát: ingyen licencelhetővé tette fejlesztését a forgalmazók és fejlesztők számára, függetlenül attól, hogy az adott termékben használják-e a Skype-ot vagy sem.

Hangadó frekvenciák
A hagyományos telefonrendszer csak keskeny frekvenciasávban képes hangátvitelre: jellemzően a 400 és a 3400 Hz közé eső tartományt továbbítja. Ez azt jelenti, hogy az ennél alacsonyabb (400 Hz alatti) és magasabb (kiloherzes sáv) egyszerűen levágásra kerül. Így ugyan alacsony marad a sávszélesség-igény, ugyanakkor a továbbított hang minősége elmarad az élőszóban hallotthoz képest.

A szélessávú Internet-hozzáférések elterjedésével azonban megszűnt az adatátvitel másodpercenként maximum 64 kilobites kényszere, ennél jóval több áll a legtöbb internetező rendelkezésére. Ezt felismerve a Skype képessé vált az 50 Hz-nél magasabb és a 12 ezer Hz-nél mélyebb hangok átvitelére, vagyis gyakorlatilag a emberi beszéd frekvenciatartományának teljes egészét lefedi. A VoIP kliens negyedik generációjában debütált Silk (magyarul selyem) kodek mindezt a korábbi változathoz képest 50 százalékkal alacsonyabb sávszélesség-igény mellett produkálja.

Mert mi olyan jófejek vagyunk
Annak ellenére, hogy a Silk fejlesztése a Skype kutatási erőforrásainak jelentős részét lefoglalta, a vállalat mégis szabadon hozzáférhetővé teszi a kodeket. Mindezt azért, mert elkötelezte magát a magas minőségű VoIP általánossá tétele mellett. Ebben az úttörő munkában olyan partnerekre számít a Skype, mint az Asustek Computer, a Plantronics, az Arm stb. Így a Silk nem csak a Skype-ban nyújthat szokatlanul tiszta hangzást, hanem más PC-s szoftverekben, headsetekben, videokonferencia rendszerekben, vezetékmentes telefonokban és mobiltelefonokban is.

Visszakanyarodva kicsit a PC-alapú alkalmazáshoz: jelenleg is folyik a Mac-es Skype „selymesítése” – a 2.8-as változat bétájában már dolgozik az új kodek; a végleges verzió áprilisra várható. A linuxos kiadással kapcsolatban sajnos nincsen pontos dátum, de a fejlesztő ígérete szerint nem hanyagolják el ezt a platformot sem.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés