Connect with us

technokrata

Firefox 3.0.7 – stabilabb és biztonságosabb

Kütyük

Firefox 3.0.7 – stabilabb és biztonságosabb

Letölthető a nyíltforrású böngésző legújabb változata.

Tegnap jelentette meg a Mozilla böngészőprogramja legújabb, 3.0.7-es változatát (letöltés itt). Ez fejlesztői szerint nyolc biztonsági réssel lett szegényebb, a korábbi kiadáshoz képest. Ezek közül hatot kritikus fontosságúnak minősített a nyíltforrású szoftver felett bábáskodó alapítvány. A legkomolyabb sérülékenység révén a megfelelő ismeretek birtokában levő támadó akár át is veheti a rendszer felett az ellenőrzést, köszönhetően annak, hogy tetszőleges kódot futtathat az érintett számítógépen.

A további sebezhetőségek például a Firefox memória-felhasználását érintették, a böngésző PNG könyvtárait, illetve a layoutban valamint a JavaScript motorban lapultak. Ez utóbbi kettő kihasználásának lehetőségéről nem voltak meggyőződve a Mozilla fejlesztői, de „biztos, ami biztos” alapon kijavították őket.

Annak, aki még nem tért át az új generációra, már csak azért is érdemes váltania, mert nem csak biztonságosabbá vált, hanem stabilabbá is lett az alkalmazás. Még a 3.0.6-os verzióban fejlesztették tovább a scriptelt parancsok működését, például azokat, amik az Adblock Plus-ban találhatók, a pluginekkel működnek együtt, vagy korábban megjelenítésbeli problémákat okoztak.

Firefox 3 – Intelligens címsor

Érdemes tehát letölteni a Firefox 3.0.7-et, annak ellenére is, hogy azt a védettséget már nem élvezi, amit a „kicsi” böngészők. A kevésbé népszerű browsereket ugyanis ritkábban támadják, de a Tűzróka minden eddiginél jobban áll az internetezők között. Az Internet Explorer részesedése globális szinten 67-68 százalékra esett vissza (csak a tavalyi évben 7 százalékot csökkent), míg a Firefox pont ezzel ellentétes irányú eredményt tud felmutatni. A legújabb felmérések szerint a Mozilla nyíltforrású szoftverét az internetezők 21,8 százaléka használja a Web böngészésére.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin