Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nagyfelbontásúvá válik a Skype

Kütyük

Nagyfelbontásúvá válik a Skype

Ha a kameránk bírja, mehetnek a HD-s videobeszélgetések.

Habár az online videokonferenciát nem a Skype fejlesztői találták fel, kétségtelen, hogy a P2P program jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy az internetes beszélgetéseknél ne csak halljuk, hanem lássuk is a másik felet (és viszont). Annak ellenére, hogy egyre inkább terjednek a nagyfelbontású videotartalmak – még az olyan nagy site-okon is, mint a Youtube -, a Skype ezen a téren mintha kicsit elmaradt volna. De már nem sokáig!

Tegnap jelentette be a VoIP alkalmazás fejlesztője, hogy elkészült a Windows-os változat speciális kiadása, a 4.2-es bétaverzió. Ennek érdekessége, hogy már támogatja a 720p-s HD-s videokonferencia-beszélgetéseket – már ha az hardveresen lehetséges. A régi webkamerák tulajdonosainak nincs mit tenni, ha jobb minőségű képre vágynak, új készülékbe kell beruházniuk. Azoknak viszont, akiknek kamerája képes legalább 1280×720 pixeles felbontás kezelésére, nincs más dolguk, mint telepíteni.

A HD-s kommunikáció ellenére – legalábbis a fejlesztők ígérete szerint – a legújabb Skype is képes másodpercenként 30 frame (azaz képkocka) feldolgozására. Amennyiben ezt az adatmennyiséget az Internet-kapcsolat is tudja továbbítani – a mai szélessávú hozzáféréseknél pedig nem lehet probléma -, akkor máris meggyőződhetünk arról, hogy ismerőseinket is megáldotta pórusokkal a teremtő; de nem lehet többé elcsalni egy kis borostát sem észrevétlenül. Szigorúan a számok terepén maradva: legalább szimmetrikus 1 Mbps-ra képes adatátviteli sebesség kell a kommunikációhoz, ami nem jó hír az ADSL-eseknek, de simán átugorható léc a kábeles előfizetők számára.

Még egy feltétele van a nagyfelbontású beszélgetéseknek: a Skype szerint legalább 1,8 GHz-es processzor kell ennek biztosításához, és ebből is minimum kétmagos. Napjainkban azonban ennél kisebbet csak a „very low budget” kategóriában találunk; az új PC-knek nem lesz feladat a 720p-s „adásokkal” kapcsolatos számítási feladatok elvégzése. A vállalat saját (természetesen HD-s) kamerái hamarosan a boltokba érkeznek (az USA-ban legalábbis), melyeket 100 dollárért kínálnak mikrofonnal együtt, anélkül pedig 70 dolláros áron szerezhetők be.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés