Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: N82 vs. N95 8GB – fotós párbaj

Kütyük

Teszt: N82 vs. N95 8GB – fotós párbaj

Lássuk, hogy a két 5 megapixeles Nokia közül melyik készít szebb fotókat világosban!

Legutóbb arra voltunk kíváncsiak, hogy esti körülmények között milyen fényképeket lőnek a csúcskategóriás Nokiák, mely tesztet nem meglepő módon a xenon vakus N82 nyerte meg, alaposan maga mögött hagyva a LED-segédfényes N95 8GB-ot. Most pedig következzék a nappali felvételeken alapuló újabb összehasonlító teszt!

Csakúgy, mint a vakus tesztben, most is három tesztalanyunk van, a Nokia N82, a Nokia N95 8GB és egy 7,1 megapixeles ultra-kompakt digitális fényképezőgép, az Olympus FE-230. A fotók a legjobb minőséget választva készültek, automata módban – manuális beállításokkal sokat lehetne még rajtuk variálni (WB, ISO). Minden szituációban, minden géppel 4-5 fotót készítettem, és azok közül a legjobb került bele a tesztbe, ily módon kiküszöbölendő az emberi tényezőt (kézremegés, bemozdulás). Az eredeti, 5-7 megapixeles fotók a kisméretű képekre kattintva érhetők el.

Beltér – makró (N82, N95 8GB, Olympus FE-230)

Az első fordulót az Olympus nyeri, színei, részletgazdagsága és korrekt expozíciója révén. A második helyen a Nokia N82 végez, de minimális az előnye a Nokia N95 8GB-hoz képest. Az N82 a képszéleken jobb minőséget produkál (érdemes megnézni a kép alját).

Beltér – normál (N82, N95 8GB, Olympus FE-230)

Szerény véleményem szerint ebben a körben a Nokia N82-nél van az előny,és enyhén rosszabb minőségével az N95 8GB a második. Az Olympus melegebb színárnyalatokkal operál, de képe valahogy nem elég éles.

Beltér – 0,7 méteres távolság (N82, N95 8GB, Olympus FE-230)

Talán ez a Nokia N82 kedvenc versenyszáma – a telefon képe szinte hibátlan. 100 százalékos méretben nézve feltűnik, hogy az N95 8GB jobban elmossa a kontúrokat, igaz így nem olyan zajos, de némileg homályosabb képet készít. Az Olympus túlexponálja a felvételt, mely így most csak a harmadik helyre tud befutni.
Kültér – 0,3 méteres távolság (N82, N95 8GB, Olympus FE-230)

Ebben az esetben nem tudok egyértelmű véleményt alkotni. A két Nokia szinte ugyanolyan minőséget produkál, az Olympus pedig élénkebb színeivel jeleskedik.

Kültér – 1,5 méteres távolság (N82, N95 8GB, Olympus FE-230)

A két telefon ugyancsak fej-fej mellett végez. Az Olympus szokás szerint más (pontosabb) fehéregyensúlyt lőtt be, és képe részletgazdagabb, mint a telefonos felvételek.

Konklúzió

Nappali megvilágítás mellett a Nokia N82 előnye az N95 8GB-hoz képest közel sem olyan jelentős, mint az esti, vakus fotók esetében, de azért mindenképpen tetten érhető. Hogy akkor most a két Nokia közül melyik a jobb fotós mobil? Válaszom egyértelmű: az N82, és akkor most jöjjön az indoklás!

Az N82 sötétben sokkal jobb minőségű képeket készít, mint az N95 8GB, köszönhetően az erőteljes AF-segédfényének, illetve a xenon vakujának. Az N82 a nappali fotók esetében is enyhén beelőzi az N95 8GB-ot, de ha ez esetleg még mindig nem lenne elegendő érv az N82 mellett, akkor talán csak elég annyit megjegyeznem, hogy szituációtól függően az N82 0,5-1 másodperccel gyorsabban fókuszál, mint az N95 8GB, és a képeket is némileg gyorsabban menti el. Utóbbi modell előnye a 0,4 collal nagyobb képátlójú kijelző, illetve a 8 GB-os belső memória – az N82 mellé ugyebár egy 2 GB-os memóriakártyát csomagol a gyártó.

A mellékelt tesztfotók alapján mindenki maga döntse el, hogy melyik Nokia képei tetszenek neki jobban, én mindenesetre ki merem jelenteni, hogy jelenleg az N82 a legjobb fotós mobil a Nokia termékpalettáján. Más gyártók termékeit nézve, a Sony Ericsson K850i mindenképpen várakozásokon alul teljesített, a Samsung G600 kellemes meglepetés volt, a 3x-os optikai zoomos Samsung G800 viszont óriási csalódást okozott számomra, legalábbis fotóminőség szempontjából mindenképp (LG Viewty sajnos még nem került a kezem ügyébe). Summa summarum: ha karácsonyi vásárlási láz, mobiltelefon és 5 megapixel, akkor egyértelműen Nokia N82.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés