Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hő hatására elszíneződő notebook

Smart home

Hő hatására elszíneződő notebook

Új technológiát szabadalmaztat az Intel.

A hordozható számítógépek egyik átka, hogy a bennük termelődő hőnek sokkal nehezebb optimális elvezetési útvonalat találni úgy, hogy az a felhasználóra ne (nagyon) legyen fizikai hatással. Egy korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy a gyakran ölben tartott laptop csökkenti a férfiak nemzőképességét, a billentyűzet-kijelző egymáshoz való közelsége pedig egészségtelen testtartáshoz vezet. Habár ez utóbbira nem jelent megoldást az Intel új szabadalma, az ártalmassá váló hőmennyiségre még időben figyelmeztethet.

Mit is készül levédetni a chipgyártó gigász? Egy olyan érzékelőrendszert, mely felhívja a felhasználó figyelmét arra, hogy hordozható számítógépének váza túlságosan felmelegedett. Ezzel párhuzamosan vissza is tudja fogni a hardvereszközök teljesítményét, csökkentendő a hőmennyiséget. A rendszer lelke az a speciális, úgynevezett thermokróm anyag, melyet a notebook házának belső felületére visznek fel. Ez az anyag hő hatására megváltoztatja a színét – ezért egy, a hordozható masinán belül elhelyezett lámpával folyamatosan megvilágítják. Egy érzékelő folyamatosan figyeli a visszaverődött fény színét, ami a hideg zöldtől a meleg vörösig változhat.

Amennyiben a fent leírt thermokróm anyagot a notebook aljára viszik fel, figyelemmel lehet kísérni, hogy a felhasználó lábával közvetlenül érintkező részek mennyire melegednek fel. Ha a rendszer szerint túlságosan, akkor a kis számítógépekbe épített ventillátorok automatikusan nagyobb fordulatszámra kapcsolnak, illetve a processzorteljesítmény lecsökkenhet.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés