Connect with us

Hirdetés

technokrata

7 megabit le, 2 megabit fel – szupergyors mobil Internet

Kütyük

7 megabit le, 2 megabit fel – szupergyors mobil Internet

A mobiltelefonos letöltés mellett végre a feltöltés is elkezdett begyorsulni.

Miközben a letöltési sebességek szépen lassan növekednek, hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a feltöltési sávszélességek az elmúlt időkben nem sokat változtak. Mobil fronton manapság egyre többet lehet hallani a 3,5G-nek is nevezett HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access) technológiáról, mely első lépcsőben 1,8 Mbit/s-ra, a későbbiekben pedig szépen lassan 3,6, 7,2, illetve 14,4 Mbit/s-ra gyorsítja a letöltési sebességet, viszont a feltöltési sebesség növekedéséről vajmi kevés szó esik. A problémára egy újabb technológia, a HSUPA (High-Speed Uplink Packet Access) jelent megoldást.


A Huawei a napokban mutatta be egyik első HSUPA kompatibilis termékét. A Huawei E270 tulajdonképpen nem más, mint egy nagy adatátviteli sebességre képes USB modem. A készülék a HSDPA révén lefelé maximum 7,2 Mbit/s-os, felfelé pedig a HSUPA segítségével legfeljebb 2 Mbit/s-os sebességre képes.

A 89×45,6×14,2 milliméter méretű dobozka tömege alig 50 gramm. A négysávos (GSM 850/900/1800/1900 MHz), miniUSB interfészes Huawei E270 természetesen nem csak HSDPA, hanem UMTS, EDGE és GPRS hálózatokban is használható. A 3GSM Világ Kongresszuson debütált készülék várhatóan márciusban kerül majd forgalomba. A többek közt majd a Vodafone-nál is kapható újdonság ára egyelőre ismeretlen.

Tavaly novemberben Európában elsőként a Mobilkom Austria (A1) indította be kereskedelmi HSUPA szolgáltatását, melynek segítségével a felhasználók immár akár 1,4 Mbit/s-os feltöltési sebességet is elérhetnek. 2007. január 1-től a HSUPA már Ausztria minden olyan részében elérhető, ahol korábban HSDPA volt. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, az új szolgáltatást első körben nem mobiltelefonokkal, hanem PC-s adatkártyák segítségével lehet igénybe venni.

Hazánkban jelenleg egyedül a T-Mobile rendelkezik kereskedelmi HSDPA szolgáltatással (3 Mbit/s letöltési sebesség).



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés