Connect with us

Hirdetés

technokrata

Komplett DVD-filmek letöltése

Kütyük

Komplett DVD-filmek letöltése

A stúdiók áldásukat adták.

Az internetes filmletöltés (természetesen a jelenség legális változatára gondolunk) egyik legnagyobb kerékkötője a minőségbeli korlátozások miatti felhasználói ódzkodás. Az csak az egyik oka az alacsony minőségnek, hogy így kevesebb helyet foglal az adott film, tehát gyorsabban is lehet letölteni; ám egy másik, kiadói oldalról való korlátja is volt a DVD-k lementésének. A filmmogulok ugyanis nem járultak hozzá, hogy az internetezők komplett lemezeket is letölthessenek – pedig ezek minősége sokkal jobb, mint az ilyen-olyan módon tömörítgetett, másolásvédelemmel ellátott példányoké.

Mindez azért történhetett meg, mert a kiadók attól féltek, hogy az engedéllyel való letöltést követően az illegális másolók legálisan vehetnek meg egy-egy darabot, amit aztán engedély nélkül sokszorosítanak az Interneten. Így hát nem biztosítottak lehetőséget a legális piac kibontakozásának – ehelyett virágzásnak is indult az illegális filmcsere. Ez azonban most változni látszik.

Grag Larson, a hollywoodi filmkiadók szövetségének egyik szóvivője szerint: „Meg akarjuk adni az embereknek annak a szórakozásnak a lehetőségét, amire vágynak, és felkínáljuk nekik: használják, ahogy akarják.” Larson szerint ezzel végre valóra válhat a kiadók álma, miszerint az internetezőknek legális, olcsó és kényelmes módszert nyújthatnak a digitális filmek beszerzésére – anélkül, hogy ehhez el kellene lopniuk az alkotásokat.

A DVD-ket mindmáig az úgynevezett Content Scramble System, rövidítve CSS révén védik az illegális másolástól (ami, DVD Jon ténykedése óta tudjuk, nem csodafegyver). Annak érdekében, hogy működjön az online letöltés, a DVD Copy Control Associationnek változtatásokat kell eszközölnie a csoport titkosító technológiájában, közölték. Ennek révén például olyan fülkék felállítására nyílik lehetőség, melyekben egy üres DVD-re fel lehet írni az eredeti (!) film- és hanganyagot, miközben a vásárló ez idő alatt akár bele is nézhet a filmbe. Ezzel jelentősen csökkenthető is lenne a filmeket forgalmazók raktárigénye: kevesebb polcra van szükség a filmek tárolásához.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés