Connect with us

Hirdetés

technokrata

64 bit a hordozható gépekben: valóság vagy ígéret?

Kütyük

64 bit a hordozható gépekben: valóság vagy ígéret?

Az MSI MS-1029 barebone notebook érdekes belépő a 64 bites hordozható gépek világába. De vajon elérkezett már az idő arra, hogy beruházzunk egy ilyenbe? Kellő mennyiségű információval szolgálunk majd a döntéshez, s néhány új tesztet is használunk majd munkánk során.

Az MS-1029 egy masszív notebook PC. Úgy tűnt számomra, hogy a nekünk küldött gép már átutazta a világot, tesztelőről tesztelőre. Valójában az az érzésem, hogy ez ugyanaz a gép, amit a 2005-ös AMD Turion tesztünkhöz kaptunk.
A sok utazásnak minimális nyomát lehetett csak észlelni. Az egészben a legérdekesebb a közel tökéletes billentyűzet: a nagy gombokkal könnyű a gépelés, viszont a billetyűleütés zaja kissé hangosnak tűnt. Az egyetlen, ami zavaró volt, az néhány billentyű érzékenysége. Például az Enter-hez alig kell hozzáérni, máris működésbe lép – sokszor nem is vettem észre, hogy lenyomtam. Néhány más billentyű is hasonlóan viselkedik. Ez persze nincs így a boltból éppen elhozott készülékkel, azonban senki sem képes garantálni, hogy az idő előrehaladtával ez nem fog megtörténi.
Az egér és a tapipad a megfelelő helyre került, s jól is végzi feladatát. Az XP x32-ben ki tudtam ugyan kapcsolni a touchpadot, az x64-ben viszont nem, valószínűleg a speciális drivernek köszönhetően, amelyek x64 alá még nem elérhetők. Az alapértelmezett Windows driver azonban nem támogatja a touchpad kikapcsolását. Emiatt sokszor olyan dolgokat sikerült csinálni a touchpaddal, mint könyvtárak furcsa helyre történő átnevezése és egyéb érdekességek.
Ugyanilyen gond adódott a hangerőt és a fényerőt mutató indikátorokkal is. A 32 bites változat alatt akkor jelentek meg ezek az indikátorok a képernyőn, amikor az Fn billetyűvel állítottam a hangerőt vagy a fényerőt; az X64 alatt azonban semmilyen állapotjelző nem jelent meg a képernyőn. Ez azért is dühítő volt, mert nem láttam, hogy mikor van kikapcsolva, s mikor csak halkra állítva a hangerő.
Ha valaki kíváncsi rá, hogy milyen is lehet a Pokolban, nyugodtan tegye a kezét a szellőzőnyíláshoz az MS-1029 jobb oldalán. A tesztprogramok futtatása során a legtöbb hőt a processzor termelte. ha valakit zavar a zaj, akkor jobb, ha fejhallgatót visel DVD-nézés vagy zenehallgatás közben. Ennél zajosabb notebookot én még eddig sosem láttam. A ventillátorzajt lehet csökkenteni valamennyire, de ha valaki nagy teljesítményű hordozható gépet akar magának, akkor kénytelen elviselni ezt a hőt és zajt. Persze egy lassabb Sempron vagy Turion processzort is a gépbe tehetünk, hogy mérsékeljük a termelődő hő mennyiségét és a zajártalmat. De mi lenne ebben a poén?



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés