Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nokia N82: már elérhető az új szoftver – kipróbáltuk!

Kütyük

Nokia N82: már elérhető az új szoftver – kipróbáltuk!

Az N82 kapcsán most végre egy kicsit felgyorsultak az események.

Éppen tegnap cikkeztünk az N82 készülőben lévő új firmware-jéről, melyről ma délelőtt még azt írtuk, hogy egyelőre nem elérhető, de néhány napon belül beszerezhető lesz a Nokia Software Updater segítségével. Nos, jelentem a sokak által várva várt 20.0.062-es firmware ma délutántól immár hivatalosan is elérhető az NSU-val (köszönet Iminek a jelzésért).

Ahogy azt a korábbiakban már említettem, a firmware csere előtt az NSU-t 1.4.14hu-ról 1.4.36hu verzióra frissítettem – ezzel kapcsolatban megjegyzendő, hogy az új szoftver feltelepítése nem teljesen zökkenőmentes, e közben ugyanis könnyen belefuthatunk egy nem túl kellemes lefagyásba, illetve ennek következményeként az alkalmazás helyreállításába, újratelepítésébe (nem egyedi esetről van szó). A Nokia vélhetően mihamarabb orvosolni fogja ezt a problémát.

Lássuk akkor gyorsan, hogy mik a legfontosabb változások a 20.0.062-es szoftver kapcsán! Újdonság a Geotagging támogatás, vagyis, hogy a telefon immár a GPS koordinátákat is képes elmenteni a fotókba. Hasonló fontossággal bír a Flash Lite 3.0 (YouTube, Google Video) és Widget kompatibilitás, illetve a Bluetooth AVRCP (Audio Video Remote Control Profile) támogatás. A fényképezőgép kapcsán csökkentették a túlexponálási hajlamot, illetve javítottak az automatikus képelforgatás működésén.

Az új firmware feltelepítését követően immár nem fagy le a telefon az USB, vagy a TV kábel csatlakoztatásakor, illetve zenelejátszás közben. Stabilabb működésű lett továbbá a webböngésző alkalmazás, ezenkívül pedig kisebb-nagyobb változásokat fedezhetünk fel a galéria, a multimédiás menü, a LifeBlog, illetve a VoIP funkciók kapcsán. Érdekesség, hogy az új szoftver támogatja az esetleges jövőbeli hardveres változtatásokat: ez egyelőre elég nehezen értelmezhető, mindenesetre egyes feltételezések szerint a Nokia a közeljövőben engedélyeztetheti az első N82 prototípusokban még meglévő ˝navi wheel˝ funkciót.

Emlékezetes, hogy a finn gyártó január közepén adta ki a Nokia N82 első új szoftverét: a 11.0.117-es verziószámú firmware csak néhány apróbb változást hozott a novemberben bejelentett N82 első, 10.0.046-os szoftveréhez képest. (Javítottak a kamera és a zenelejátszó stabilitásán, ezenkívül pedig a térkép alkalmazáson is csiszoltak egy keveset a fejlesztők.) Az aktuális szoftververziót egyébként úgy lehet lekérdezni a telefonon, hogy alaphelyzetben begépeljük a következő karaktersorozatot: *#0000#. A frissítést mindenki a saját felelősségére végezze el, előtte pedig mentse le a telefonon tárolt adatait.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés