Connect with us

Hirdetés

technokrata

Olcsóbb áramszámla, pusztán szoftveres úton

Smart home

Olcsóbb áramszámla, pusztán szoftveres úton

Fél tonna széndioxid-kibocsátást okoz minden egyes számítógép…

Az energiaköltségek már évek óta csak nőnek – hiába a környezettakarékos technika fejlődése, ha a hozzá tartozó infrastruktúra kiépítése még mindig drága. Az emberek megpróbálnak hát spórolni, például készenléti mód helyett kikapcsolják a számítógépet, energiatakarékos izzókat vesznek, lejjebb csavarják a fűtést – ám létezik olyan megoldás is, amelyhez tulajdonképpen nem kell más, mint egy egyszerű szoftvertelepítés és -konfigurálás.

Egy brit cég, név szerint a Modus Interactive, nemrég bejelentette Powerwise termékét, amely központosított energiamenedzsmentet tesz lehetővé vállalati szinten. Az egyes PC-k készenléti, energiatakarékos módjait lehet vele testre szabni, anélkül, hogy minden egyes masinához külön-külön oda kellene menni. A Modus Interactive állítása szerint ezzel vállalati szinten akár 40 fontot is meg lehet takarítani egy PC-n, már ha azon korábban nem volt megfelelően bekonfigurált energiamenedzsment aktiválva. Egy több száz, több ezer darabból álló számítógépes parkot birtokló cégnél ez pedig már komoly költségcsökkentést jelenthet.

Nem csak a levegőbe beszélnek a brit vállalatnál: a szoftvert kipróbálták a Leumi Banknál. A pénzintézet IT menedzsere, Stephen Lang elmondta, hogy meglepődött, amikor megtudta: egy hagyományos PC éves szinten több mint 60 fontot (ez nagyjából 20-22 ezer forint) emészt fel, pusztán az elhasznált áram által; illetve mintegy féltonnányi széndioxid-kibocsátásért is felelős. Ezen sikerült komoly mértékben lefaragni a Powerwise révén – a termék alkalmazásából ráadásul több pozitív mellékhatás is származott. A számítógépek bekapcsoltságának optimalizálásával sikerült alacsonyabb teljesítményűre kalibrálni a légkondicionálást az épületben, úgy, hogy az továbbra is kielégítő volt az alkalmazottak számára. Emellett a support részlegnek nem kellett olyan gyakran arra kérnie a felhasználókat, hogy indítsák újra számítógépeiket, mivel az automatikus menedzsment rendszer időről-időre megtette ezt. Ezzel nem csak energiát, hanem időt is megtakarítottak.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés