Connect with us

Hirdetés

technokrata

Alapvetően megváltozhatnak képkeresési szokásaink – arcfelismerés ingyen

Kütyük

Alapvetően megváltozhatnak képkeresési szokásaink – arcfelismerés ingyen

A digitális fényképek közötti keresgélés még sosem volt egyszerűbb?

Nemrég számolt be arról a svéd Polar Rose nevű vállalkozás, hogy arcfelismerő szolgáltatása az idei év második negyedében nyilvánosan is hozzáférhető lesz. A fejlesztő szerint 2008-ban alapvető eszközzé válik az arcfelismerés – különösen abban a megvalósítási formában, ahogy azt a Polar Rose biztosítja. Jelenleg kénytelenek vagyunk olyan képkereső szolgáltatásokra hagyatkozni, ha valakiről képet keresünk, mint a Google Images, amely tagek alapján kutakodik. A svéd fejlesztés azonban képes felismerni egy általa már ismert arcot az online képeken, vagyis kihámozni a kívánt személyt (vagy hozzá nagyon hasonlókat) megjelenítő fotókat akár több tízezer kép közül is.

Nikolaj Nyholm arról nyilatkozott a Reuters-nek, hogy ingyenes szoftverük jelenleg böngésző kiterjesztésként (plugin) használható – egyelőre csak Firefox rajongók számára. Az internet exploreres változatot „nemsokára” ígérték, de Nyholm konkrét időpontot ezzel kapcsolatban még nem nevezett meg. Emellett nem csak böngészőszintű integrációt ígérnek: a Polar Rose igazgatója szerint a következő hónapban megjelennek az első, partner site-okba integrált keresési lehetőségek is a Weben.

Technika
Hogyan működik a svéd fejlesztés? Először szkennelésre kerül maga a kép, majd a kétdimenziós modellről nyert adatokat 3D-s modellre konvertálják. Ezek az úgynevezett csontváz-modellek aztán arclenyomattá (faceprint) alakíthatók, melyeket a rendszer eltárol és indexel. Tömören ennyi, de az általa elérhető lehetőségek egészen új megvilágításba helyezhetik a fotók rendezésének feladatát. Az olyan fényképmegosztó szolgáltatások, mint a Flickr, nagyot profitálhatnának a Polar Rose fejlesztéséből. Felhasználóik számára lehetővé válna, hogy arconként csoportosítsák fotóikat, illetve hasonló kinézetű emberekre bukkanjanak a Weben, hogy csak néhány lehetőséget említsünk.

Azt nem árt tudni, hogy a Weben megjelenő képek száma hét-nyolc hónaponként megduplázódik, vagyis nagy üzleti lehetőség rejlik egy ezt a nehezen kezelhető adathalmazt egyszerűen értelmezni, keresni képes szolgáltatásban. A svédek pont ezt a piaci rést ismerték fel, és az igények kielégítése végett már tavaly július óta tesztelik szoftverük bétaváltozatát. Nincsenek azonban egyedül – a Google is hasonló megoldáson dolgozik. Az amerikai óriásvállalat nagyjából másfél éve vásárolta fel a Neven Vison fényképfelismerő céget, igaz, azóta (nyilvánosan elérhető) szolgáltatás ebből még nem született.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés