Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kiirtották az izzókat és az égőket

Smart home

Kiirtották az izzókat és az égőket

Egy város, ahol nincs villanykörte.

A villanyvilágítás részesedése a világ energia-fogyasztásában 19 százalékot tesz ki – ugyanakkor Ázsia áramfogyasztása a következő 10 évben megduplázódik. Az ezekből adódó kihívást az energia-takarékos lámpák válaszolhatják meg, amelyek minimális áramfelvétel mellett adják ugyanazt a fénymennyiséget, és az élettartamuk sokszorosa a hagyományos izzókénak. Egy energia-takarékos lámpa, életciklusa alatt, áttételesen fél tonna CO2-emissziótól menti meg a légkört.

Nos, Amerikában Ann Arbor az első város, ahol az utcai lámpákat teljes egészében kicserélik LED-ekre. Ugyanis Michigan állam is rájött: a csökevényes régi izzókhoz képest a világító diódák fele annyit esznek, és ötször tovább bírják a strapát. A helyes új lámpákkal pedig pénzt és energiát takarítanak meg a gondos városvezetők. A lépéssel a honatyák elsőként kötelezték el magukat ily módon az energiatakarékosság irányába, és remélik, hogy számos követőjük akad. Mi meg azt, hogy a túl erős fény nem szennyezi majd agyon a környezetünket.

Egy biztos: a következő 10-15 évben ezt a piacot teljesen új technológiák fogják meghatározni, a fénykibocsátó diódákat pedig elterjedten fogják használni mindennapi világítási célokra. A holnap fénytechnikájának a hajszálvékony szerves fénykibocsátó diódák (OLED) is részei lesznek.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés