Connect with us

Hirdetés

technokrata

E-mailes figyelmeztetés szökőárakról

Kütyük

E-mailes figyelmeztetés szökőárakról

Kaliforniában, a folyton nyugtalan kéreglemezek miatt különösen fontos egy egyszerűen használható, ám mégis gyors riasztásra képes kommunikációs csatorna megléte.

Többször is beszámoltunk arról, hogy tavaly december végén az Indiai-óceánon hatalmas erejű földrengés, majd az ezt követő szökőár okozott nagy pusztítást a partmenti területeken. Habár a történtek észlelése és a hatalmas árhullámok partot érése között elég hosszú idő telt el ahhoz, hogy a lakosság bemenekülhessen a szárazföld belsejébe, a figyelmeztető rendszerek elégtelen kialakítása miatt javarészt meglepetésként érte a területen élő vagy turistáskodó embereket a cunami.

A földmozgásokat érzékelni képes rendszerrel legjobban az Egyesült Államok van ellátva, így nem meglepő, hogy az USA-ban jelent meg az a szolgáltatás is, mely e-mailes értesítést küld a nagyobb eseményekről. Habár maximális gyorsaságot nem ígér a webhely, de mindenki számára, aki feliratkozik, igyekeznek a lehető leghamarabbi tájékoztatást nyújtani egy esetleges földrengésről, számoltunk be március végén egy új szolgáltatásról.

Nos, nemrég közel hasonló erejű, 7-es magnitúdójú földrengés rázta meg a kaliforniai partvidéket. Szerencsére ez minimális anyagi károkat okozott, míg emberéletben egyáltalán nem esett kár, mivel nem alakult ki nagyobb szökőár annak a földmozgásnak a következtében, amelynek epicentruma a partoktól alig másfélszáz kilométerre, a tengerfenéken volt. A történtek után azonban még inkább ráterelődött a figyelem egy könnyen használható figyelmeztető rendszerre.

Ilyet biztosít a Csendes-Óceáni Cunami Figyelmeztető Központ (Pacific Tsunami Warning Center), amelynek székhelye Hawaiin található. A központban a rengést követő tíz percen belül tájékoztatást küldtek az érintett észak-kaliforniai lakosoknak, később azonban úgy tájékoztattak, hogy nem várható szökőár a partokon. Mindazonáltal az alacsonyan fekvő területekről, biztos, ami biztos alapon evakuálták a lakosságot.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés