Connect with us

Hirdetés

technokrata

Star Wars 3 az Internet sötét oldalán

Kütyük

Star Wars 3 az Internet sötét oldalán

A Sith-ek bosszúja már letölthető az Internetről.

Hatalmas várakozás előzte meg a George Lucas teremtette fantáziavilág második trilógiája befejező epizódjának megjelenését. Míg a Baljós árnyak különböző időpontban (gyakran hónapos eltérésekkel) került a mozikba évekkel ezelőtt, s ezzel számos olyan országban, amely „lemaradt” a premierről, hatalmas mértékű filmkalózkodást generált, a Sith-ek bosszúját közel egy időben mutatták be szerte a világon. Lucas talán ezzel akarta elejét venni annak, hogy az új rész ne szivárogjon ki a Világhálóra időnek előtte. Nos, nem jár sok sikerrel.

Csupán órákkal azután, hogy a mozikban megindult a vetítés, máris elérhetővé váltak az első másolatok a nagyobb letöltő-hálózatokon Természetesen mi más adna táptalajt a saga (jelenleg) utolsó felvonásának online terjedéséhez, mint a Bittorrent. A file-cserélő technológiát ugyanis kifejezetten a nagy méretű állományok megosztására tervezték.

A szerző egyébként magyar oldalon is látta már a másolat letöltésének lehetőségét, és azt is, hány százan igyekeznek letölteni a filmet a nap minden szakában. Természetesen ezen kópiák közel sem biztosítanak olyan minőséget, mintha például DVD-kiadásban lehetne megvásárolni (amire azért még várni kell legalább fél évet), a mozis hatást pedig egyáltalán nem érik el a többnyire számlálóval és szemcsés képpel rendelkező változatok. S habár ezek terjesztését a jelenleg hatályos törvények jogsértőnek tartják, a jelenség valószínűleg hozzájárul a film még szélesebb körben való megismeréséhez, legalábbis a rajongók visszajelzése alapján úgy tűnik, hogy azok többsége, akik megnézték az Interneten letöltött verziót, a moziban is képviseltetik magukat (gyakran nem is egy előadáson).

A Waxy.org nevű website tájékoztatása szerint egyébként az egyik másolat már szerdán kiszivárgott az Internetre, azaz még azelőtt, hogy a mozikban beindult volna a vetítés. A Lucasfilm és az MPAA egyelőre nem kívánták kommentálni a történteket, de szinte biztosra vehető, hogy lesznek (jogi) következményei az esetnek.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés