Connect with us

Hirdetés

technokrata

400 millió felett a letöltött dalok száma

Kütyük

400 millió felett a letöltött dalok száma

Csak egyedül az Apple fizetős zeneboltjában már több mint 400 millió dalt vásároltak meg az internetezők.

Akik azt hitték, hogy a kezdeti lelkesedés után le fog ülni a digitális dalletöltések fizetős változata, nagyot tévedtek. Az Apple 2003 közepén jutott el oda, hogy beindította online zeneboltját, s a kezdeti sikerek után sokan azt jósolták, a felhasználók bele fognak unni a szolgáltatásba. Nos, ez nem így lett: a 25 millió letöltött dalig vezető út fél évig tartott, majd egy újabb negyedév múlva már 50 milliónyi online eladott zeneszámról érkezett tájékoztatás. Ezután valóban jött egy kis hullámvölgy, mivel a számilliomodik eladott digitális dalról csak tavaly júliusban tudott beszámolni Steve Jobs cége.

Ezt az eseményt egyébként külön meg is ünnepelték; a Kansas-ből származó Kevin Britten volt az, aki az Zero 7 nevű előadó Somersault (Dangerhouse remix) című számával pont a százmilliomodik dalt vásárolta meg és töltötte le az iTunes Music Store-ból. Az amerikai férfi jutalma egy 17 colos Powerbook számítógép, egy 40 GB-os iPod hordozható digitális zenelejátszó és 10 ezer dal ingyenes letöltésének lehetősége lett.

Azóta nagyot lendült előre a „szekér”, nemrég arról tájékoztatta a nyilvánosságot az Apple Computers, hogy Itunes boltjában már több mint 400(!) millió zeneszámot értékesített. A szám ráadásul szédítő tempóban növekszik: az egyre újabb és újabb országokba való belépéssel elérték azt, hogy évente körülbelül 500 milliónyival „hízik” a letöltések mennyisége. A The Register nevű, angol online hírportál becslései szerint még júniusban meg fogja haladni a félmilliárd letöltési számot a vállalat szolgáltatása, míg az egymilliárdhoz körülbelül november-december magasságában érkeznek majd el. Jóslatok szerint a kétmilliárdos számot 2006 áprilisában haladja majd meg a zenebolt, tehát még egy év sem fog eltelni az újabb rekordig.

Összesen egyébként már 19 országban vehető igénybe a szolgáltatás – legutóbb Svédország, Norvégia, Dánia és Svájc csatlakozott azon állomokhoz, ahol fizetni lehet az Apple által árult dalokért. Ezzel a világ zenevásárló területeinek 70 százalékát már lefedi az Itunes, közölte az Apple. A nagyobb piacok közül már csak az ausztrál és a japán van hátra.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés