Connect with us

Hirdetés

technokrata

Budapest is kapcsolódik a jövő vasúthálózatához

LifeStyle

Budapest is kapcsolódik a jövő vasúthálózatához

A Hyperloop Pozsonyt, Bécset és Budapestet kötné össze a nem túl távoli jövőben.

Már Közép-Európába is terjeszkedni fog a Hyperloop Transportation Technologies (HTT), jelentette be tegnap a végvezetés. A következő vasútvonal tehát a mi régiónkban épülne fel. A tervek szerint 3 főváros kapna összeköttetést a szupervasút által, Pozsony, Bécs és Budapest. A szerelvény elképesztő sebességre is képes. A becslések szerint a Pozsony-Bécs útvonal 8, míg a Budapest-Pozsony táv 10 percig tartana.  Ehhez azonban szükség van mind a három ország beleegyezésére.

Hyperloop (1)

A szupervonat ötlete a Tesla és a SpaceX alapítója, Elon Musk fejéből pattant ki. Még 2013-ban jelentette be nyilvánosan az ötletet, mely azóta óriási népszerűségnek örvend. A kapszula egy csőrendszerben száguldana és vinné az utasokat, vagy a rakományt. A csövekben extrém alacsony nyomás uralkodna, már-már vákuum szerű. Ez azért fontos, mert így minimális lenne a közegellenállás. A síneket elhagyva légpárnával csusszanna végig az útvonalon, ami szintén a súrlódást csökkenti.

Az ötletet a legnagyobb NASA és Boeing tudósok vitték tovább és azóta is fejlesztik. Az első működő vasút 2018-ban lesz a kaliforniai Quay Valley-ben.

 

Forrás: Origo



Szólj hozzá!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés