Connect with us

Hirdetés

technokrata

Japánban az NTT DoCoMo már a 3,5G-t teszteli

Kütyük

Japánban az NTT DoCoMo már a 3,5G-t teszteli

Miközben jelenleg a világ legtöbb régiójában még a harmadik generációs (3G) mobiltelefonos szolgáltatások is elérhetetlenek, Japánban már megkezdték a 3,5G-nek is nevezett mobil hálózatok tesztjét.

Konkrétan arról van szó, hogy Japán vezető mobil szolgáltatója, az NTT DoCoMo a napokban megkezdte a meglévő harmadik generációs hálózatára épülő, úgynevezett HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access) rendszer első tesztjeit. Ezt az új mobiltelefonos technológiát korábban egyébként még sehol sem próbálták ki.

A HSDPA-ról röviden annyit kell tudni, hogy egy olyan csomagalapú adatátviteli szolgáltatás, melyet a mérnökök a korábbi szélessávú CDMA (W-CDMA) technológiákra alapozva fejlesztettek, és amely szolgáltatás lefelé kompatibilis elődeivel. Lényeges különbség, hogy míg a korábbi W-CDMA rendszerek segítségével “csak” 2 Mb/s-os adatátviteli sebességet lehet elérni, addig a HSDPA-nak köszönhetően immár a 10 Mb/s-os sávszélesség sem elérhetetlen. A HSDPA-t egyébként a 3GPP (3rd Generation Partnership Project) nevezetű szervezet a tavalyi év augusztusában szabványosította.

A mobiltelefonos infrastruktúra megoldások szállítói az NTT DoCoMo-hoz hasonlóan nagy fantáziát látnak a 3,5G technológiákban. Emlékezetes, hogy a világ legnagyobb mobiltelefon gyártója, a Nokia a közelmúltban megrendezett CTIA Wireless 2003 szakkiállításon már bemutatott egy HSDPA terméket, a Lucent Technologies pedig ugyancsak ezen a rendezvényen leplezte le azt a vezeték nélküli adatterminálokba szánt új dekóder chipjét, mely a világon elsőként támogatja a HSDPA-t.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés