Connect with us

Hirdetés

technokrata

Negyedakkora videofile-ok: elkészült a szabvány

Kütyük

Negyedakkora videofile-ok: elkészült a szabvány

Még jelenleg, a szélessávú Internet-hozzáférések terjedésénél sem mindegy, mekkora egy-egy videoállomány. A most befejeződött fejlesztések a jelenlegi megoldások méretének negyedét ígérik, DVD-minőség mellett.

A H.264 szabvány technikai fejlesztése véget ért. A standrad alkalmazásával DVD-minőségben lehet filme(ke)t sugározni, és ehhez másodpercenként valamivel kevesebb mint 1 Mb (megabit) átvitelére van csak szükség. Igaz, hogy erre a legtöbb, jelenleg széles sávú internetezést lehetővé tevő hozzáférés még kevés, de a többi, hasonló minőséget ígérő eljárás csak ennél nagyobb sávszélességgel képes produkálni ugyanezt (az MPEG-2 videoformátummal például csak négyszer nagyobb méretben lehet DVD-szintű sugárzást megvalósítani).

Igaz, ez a szint csak igen nagy erőforrás-mozgósítás esetén érhető el. Azaz nincsen alacsony hőmérsékleten tartható processzor, sokáig működő akkumulátor: a tömörítési eljárás kivesz mindent a hardverből, amit lehet.

A tömörítési eljárás kifejlesztéséért a Joint Video Team (JVT) a felelős, amely egy egyedülálló társulás az ISO MPEG és a Nemzetközi Telekommunikációs Unió csoportjai között. A JVT szerint a ratifikáció március 17-ével megtörténik, utána pedig széles körben használhatóvá válik a technológia – ez azonban az eredetileg tervezett időponthoz képest három hónapos csúszás.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés