Connect with us

Hirdetés

technokrata

Multimédiás telefonok: láthatatlan veszélyforrás?

Kütyük

Multimédiás telefonok: láthatatlan veszélyforrás?

Egy SMS érkezése után telefonunk magas tarifájú telefonszámot tárcsázhat anélkül, hogy észrevennénk.

A Panasonic új multimédiás telefonjának, a GD87-es tulajdonosai könnyen rosszindulatú hackerek áldozataivá válhatnak. A veszély azonban nem csak ezen készülék tulajdonosait fenyegeti, hanem az összes olyan multimédiás (GPRS képes) mobiltelefon-tulajdonost, kinek készülékén a WAP Push szolgáltatás aktiválva van.

A WAP push szolgáltatás lényege, hogy egy speciális formátumú SMS egy WAP oldalt nyit meg a telefonunkon. Ez fontos hírt, figyelmeztetést, tőzsdei információkat tartalmazhat, ugyanakkor visszaélésekre is alkalmas. Lehetséges ugyanis olyan SMS-t is küldeni a készülékre, mely egy magas tarifájú (pl. 0690, vagy külföldi) telefonszám tárcsázását idézi elő.

A Panasonic szóvivője megerősítette a veszélyforrás létezését, ugyanakkor elmondta, hogy ilyen esetekben mindig a felhasználó beavatkozása is szükséges a tárcsázáshoz. Sajnos egy megfelelően kialakított WAPoldal álcázhatja magát figyelmeztetésnek, melyben a felhasználót a tárcsázó gomb megnyomására utasítják.

A probléma másik forrása a WAPoldal letöltése. Amennyiben a felhasználó nem nyomja meg a tárcsázógombot, a magas tarifájú hívás nem jön létre, a letöltött WAPoldal költségeit viszont a felhasználónak kell állnia.

A biztonsági kérdések miatt jelenleg a telefongyártók nagy része nem aktiválta a WAP Push szolgáltatást, új multimédiás készülék vásárlása esetén azonban érdemes informálódni.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés