Connect with us

Hirdetés

technokrata

AT&T Wireless beindította ”mMode” nevű mobilinternetes szolgáltatását

Kütyük

AT&T Wireless beindította ”mMode” nevű mobilinternetes szolgáltatását

Az Egyesült Államok harmadik legnagyobb mobilszolgáltatója hálózatán a tegnapi napon indította be a japán NTT DoCoMo-val közösen kifejlesztett mobilinternetes szolgáltatását.

Noha az mMode szolgáltatást az AT&T Wireless a japán DoCoMo-val közösen fejlesztette ki (amely 16 százalékos részesedéssel bír az előbbi cégben), az amerikai piacon bevezetésre került mobilinternet nagyban különbözik a Japánban nagy népszerűségnek örvendő i-mode-tól, amely nemrégiben Németországban és Hollandiában is debütált. Az mMode esetében ugyanis az i-mode-tól eltérően nem a HTTP protokollt és cHTML oldalakat használnak, a szolgáltatás ugyanis WAP és WML szabványokon alapul.

Az mMode bevezetésének azért van nagy jelentősége, mert az amerikai felhasználók beszédalapú kommunikáción kívül nemigen használják másra mobiltelefonjaikat, európai társaikkal ellentétben még SMS-t sem nagyon küldözgetnek egymásnak. Éppen ezért nem kis kihívás ezen a piacon egy újfajta adatalapú szolgáltatással megjelenni, hiszen fennáll a veszélye annak, hogy az egész az érdektelenség homályába merül.

Az mMode jelenleg az Egyesült Államok tizenkét városában érhető el – ahol már üzemel a AT&T Wireless GPRS hálózata -, de az év hátralévő részében fokozatosan bővíteni fogják lefedettségét, amely várhatóan az év végére országos szintűre bővül majd. A mobilinternetes szolgáltatás igénybevételéhez jelenleg háromféle mobiltelefont, a 200 dollárba kerülő, színes kijelzős Ericsson T68-ast, a szintén 200 dolláros, ám monokróm kijelzővel felszerelt Nokia 8390-est, illetve egy olcsóbb modellt, a 80 dolláros Motorola P7382I-t kínál a szolgáltató. A tervek szerint egyébként a választék nemsokára egy újabb mobiltelefonnal, a GSM/GPRS és TDMA hálózatokon egyaránt működőképes Siemens S46-ossal fog gyarapodni.

Az mMode-előfizetők mobiltelefonjukról elérhetik e-mail postafiókjukat, valamint elektronikus leveleket is küldhetnek róla és a mobilinternetes oldalakon keresztül hozzáférhetnek a hírekhez és játékokhoz is. A GPRS-alapokon nyugvó mMode szolgáltatást többféle csomagban is kínálja az AT&T Wireless, ezek közül a legolcsóbb havidíja 3 dollár, a forgalmazott kilobyte-onként pedig 2 centet számít fel a szolgáltató; míg a legdrágább csomag havidíja 12,49 dollár, de ez már 2 megabyte adatforgalmat is magában foglal, melynek átlépése után 1 centet kell fizetni kilobyte-onként.

Az AT&T közlése szerint az mMode keretében a következő hónapok során azonnali üzenetküldés, helymeghatározáson alapuló szolgáltatások, továbbá digitális fotókat tartalmazó üzenetek küldése is lehetséges lesz.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés