Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ultra-szélessáv a mobil kommunikációban

Kütyük

Ultra-szélessáv a mobil kommunikációban

Még nagyobb sebességet ígér a nemsokára kereskedelmi forgalomban is használható ultrawideband technológia.

A Federal Communications Commission egy vitatott döntéssel útjára engedte az ultra-szélessávú technológiát a kereskedelmi felhasználás felé. Az UWB (ultrawideband) gyorsabb és biztonságosabb vezetékmentes átvitelt biztosít. A hagyományos audió, videó adatok küldése és fogadása mellett az autók ütközéselkerülő rendszerét, a tűzoltók és mentők romok alá temetett emberek keresését mind segítheti a technika. Egyetlen negatívuma, hogy a jelek olyan erősek, hogy interferenciát okozhatnak a mobiltelefon szolgáltatók és a hadsereg kommunikációjában (az FCC ezért behatárolta, mely frekvenciákon használható az UWB).

3,1 GHz-es frekvenciatartomány felett működik a legtöbb UWB eszköz (hasonlóan, mint a 802.11-es szabvány). A 960 MHz alatti tartomány ugyanis foglalt a rádió- és televízióadó és a mobiltelefon hálózatok egy része által, ezért ebben a zsúfolt zónában csak a bányavállalatok, biztonsági- és kutatócégek használhatják ezt a technológiát.

Az Egyesült Államokban ugrásra kész cégeknek még 60 napnyi várakozóidőt kell kibírniuk a szabályok elfogadásáig, aztán beindulhat az UWB-re alapuló eszközök forgalmazása.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés