Connect with us

Hirdetés

technokrata

Lassan jársz, tovább sms-ezel

Kütyük

Lassan jársz, tovább sms-ezel

A Stony Brook Egyetem kutatóinak új tanulmánya szerint a séta közbeni mobiltelefonálás, illetve az sms-írás hiába tűnik természetesnek és könnyűnek, a felmérési eredmények alapján mégis negatív módon befolyásolja a járásmódot és a memória romlásához vezethet.

A húszas éveikben járó, mobiltelefont rendszeresen használó fiatal nők és férfiak körében végzett felmérés során a résztvevők járási képességeit úgy mérték fel, hogy egy megmutattak nekik egy nyolc méterre lévő helyet a padlón, ahová kényelmes sétatempóban kellet eljutniuk, majd másodszorra olyan módon ismételték meg az előző feladatot, hogy menet közben részlegesen blokkolták a látásukat, így sem a padlót, sem a célpontot nem láthatták. A vizsgálatokat három alkalommal ugyanilyen körülmények között megismételték. A kutatók pontosan megmérték a séta időtartamát, valamint a résztvevők érkezési pozícióját.

Egy hét elteltével újra megismételték a felmérést, de ezúttal a résztvevők egyharmada mobiltelefonon beszélt séta közben, egyharmaduk sms-t írt menet közben, míg a harmadik harmadnak ugyanolyan körülmények között kellet megismételnie a tesztet, mint az elmúlt héten.

”A kísérleti eredmények láttán nagyon meglepődtünk, hogy milyen nagymértékben befolyásolja a járás minőségét és az emlékezetet a mobiltelefonálás és különösen az sms-ezés” – mondta Dr. Eric M. Lamberg, a Stony Brook Egyetem Fizikoterápiás Részlegének docense, a tanulmány szerzője.

Dr. Lamberg elmondása alapján az sms írás mintegy 33% százalékal, míg a telefonbeszélgetés körülbelül 16 százalékkal lassította le a séta tempóját ahhoz viszonyítva, amikor semmi nem vonta el a résztvevők figyelmét a sétáról. Az érkezési ponthoz vezető egyenes vonaltól a mobilt használó résztvevők átlagosan 61 százalékban tértek el, és 13 százalékkal hosszabb utat tettek meg a kelleténél.
A Stony Brook Egyetem tanulmánya a Gait & Posture című tudományos folyóirat legutóbbi számában jelent meg.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés