Connect with us

Hirdetés

technokrata

A NAV válaszol: Hogyan adózik a telekocsi sofőr? És az Airbnb-n lakást kiadó magánszemély?

Portré

A NAV válaszol: Hogyan adózik a telekocsi sofőr? És az Airbnb-n lakást kiadó magánszemély?

A sharing economy terjedése adózási szempontból is számos új feladat elé állítja mind a társadalmat, mind a helyi adóhatóságokat. Megkérdeztük hát a NAV-ot, hogy mire számítson az, aki szobáját, lakását, vagy éppen szabad üléseit adja ki másoknak.

Technokrata: Amennyiben én holnap Budapestről Debrecenbe utazok autóval, és meghirdetem az autómban üresen lévő 3-4 helyet egy telekocsi oldalon, árat feltüntetve, és sikerül a fennmaradt üléseket “eladnom”, akkor az utasaim által nekem fizetett összeg adóköteles? Ha igen, milyen mértékben adóköteles? Ha nem, akkor mi a határa, hogy kell kiszámolni azt, hogy milyen összegtől adózok?

NAV: A személyi jövedelemadóról szóló törvényben megfogalmazott főszabály szerint a magánszemély minden jövedelme adóköteles.

Az autóban lévő szabad helyek, a lakás, vagy annak egy részének kiadásából származó jövedelem, önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül, amelyből lehetőség van meghatározott költségek levonására. Lényeges, hogy csak az a kiadás számolható el költségként, amely a tevékenységgel kapcsolatban felmerül és szabályszerűen – főként számlákkal – igazolt.

A költséggel csökkentett bevétel az adóköteles jövedelem, amely után a megszerzés negyedévét követő hónap 12-éig kell megfizetni a 16 százalékos adóelőleget és a 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást.

Technokrata: Kell nekem számlát adnom ilyenkor? Mi van akkor, ha nem is az én autómmal megyek, hanem az autó más tulajdonában, van, akitől kölcsön kaptam? Akkor én kiadhatom a helyet?

NAV: Az adókötelezettséget nem befolyásolja, hogy az utazáshoz használt autó a sofőr tulajdonában van, azt kölcsön kapta, vagy bérli. Természetesen, ha a magánszemélynek nem keletkezik jövedelme, – mert utasától csak a rá eső „benzinpénzt” kéri, – akkor adófizetési kötelezettsége sem keletkezik.

Technokrata: Ha bérlem az autót, és az utasok által fizetett összegből fedezem a bérleti díjat egy az egyben, akkor a bevétel adóköteles? Mikortól számít üzletszerűnek az, ha én kiadom mindig a szabad üléseimet?

NAV: Az adókötelezettség szempontjából mindig vizsgálni kell, hogy a magánszemély a tevékenységét rendszeresen, haszonszerzés érdekében végzi-e.  Ugyanis, ha bármelyik feltétel fennáll, akkor a tevékenység gazdasági tevékenységnek minősül, így a tevékenység csak adószám birtokában végezhető.  Ha valaki azért bérel autót, hogy azzal telekocsi szolgáltatást nyújtson, akkor ebben az esetben már gazdasági tevékenységről beszélhetünk. Az adószámos magánszemély áfaalanynak minősül, azonban a feltételek fennállása esetén alanyi mentességet kérhet. A gazdasági tevékenység keretében végzett ügyletről főszabály szerint számlát kell kibocsátani.

Technokrata: Amennyiben a lakásomban lévő ágyat, szobát egy külföldi – például airbnb.com oldalon keresztül – kiadom napokra, akkor az ebből származó bevétel mikortól adóköteles és milyen mértékben? Ha hitel van a lakásomon és azt adom ki, a bevételből pedig egy az egyben fizetem a hitel törlesztőit havonta, akkor a kiadásból származó bevétel – ami éppen fedezi a lakás költségét, mint hitelt – adóköteles?

NAV: Az airbnb. com oldalon kiadott lakás esetében a lakáshitel havi összege nem számolható el költségként. Az adóköteles tevékenység végzése során nem releváns az a tény, hogy az ingatlant hitel terheli. Az ingatlan megszerzésekor fizetendő vagyonszerzési illeték nincs összefüggésben az ingatlanban később végzett önálló tevékenységgel.

Technokrata: A NAV kér elektronikus hozzáférést, adatszolgáltatást az egyes telekocsi, vagy lakásokat, ágyakat megosztó oldalakhoz, a forgalmat ellenőrizendő? Terveznek ilyet?

NAV: A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzési stratégiájának kialakítása során folyamatosan figyelemmel kíséri a piac változásait. Ennek során a hazánkban újdonságnak számító közösségi autózás, úgynevezett „telekocsi” szolgáltatás ellenőrzése is napirendre kerül.

Az utóbbi időben megnövekedett a „telekocsi” szolgáltatással, valamint a használt (és új) eszközök adásvételére szakosodott weboldalakkal kapcsolatos közérdekű bejelentések száma. Ezek alapján pontos információhoz juthat az adóhivatal ezen weblapok magánszemély felhasználóiról.

Technokrata: A használt eszközök adásvételére szakosodott oldalak esetében (Vatera, Jófogás, OLX) a NAV szokott-e kérni adatokat az erre szakosodott oldalaktól, a felhasználók forgalmait, tevékenységeit ellenőrizendő? Ha igen, akkor milyen gyakran?

NAV: Az említett szolgáltatásokat nyújtó oldalakkal kapcsolatos ellenőrzésekre hivatalunk nagyfokú figyelmet fordít.  A közzétett hirdetésekben szereplő adatokat az eljárási szabályok értelmében a hivatalunk felhasználhatja. Egyébiránt a honlapok üzemeltetői adatszolgáltatásra kötelesek a NAV felhívására, így az üzleti tevékenységre vonatkozó információk beszerezhetők.

A közérdekű bejelentések és az adóhivatal által összegyűjtött információk alapján a NAV folyamatosan kezdeményez vizsgálatokat az érintett adózóknál, magánszemélyeknél.

Amennyiben az említett weblapokon keresztül végzett tevékenység haszonszerzés illetve nyereség elérése céljából történik, úgy az üzletszerűnek minősül. Emellett a tartós vagy rendszeres jelleggel ellenérték fejében végzett tevékenység után adózni kell.

A fent leírt tevékenységek során döntő súlya van az üzletszerűség megvalósulásának és ebben az esetben az adójogszabályokban előírt kötelezettségek terhelik az adóalanyt, melyek elmulasztása esetén azonnali szankció várható.



Szólj hozzá!

További Portré

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés