Connect with us

Hirdetés

technokrata

A zsebünkbe költözik a tévé és a rádió

E-gazdaság

A zsebünkbe költözik a tévé és a rádió

Az elmúlt években itthon is egyre kihasználtabbá válik a Video On Demand, vagyis lekérhető tartalmak technológiája.

Az alternatív műsorterjesztési technológiák egyre erőteljesebb szerepet töltenek be a mindennapjainkban. Az évtizedeken keresztül megszokott, központilag szabályozott műsorfolyam mellett fontossá válik a lekérhető tartalom, vagyis bármit bármikor visszanézhetünk, újranézhetünk megfelelő technológia segítségével. Emellett természetesen a lineáris médiafogyasztás sem tűnik el, színtere azonban kitágult. Az OTT, vagyis Over The Top fejlesztésekben rejlő lehetőségeket az utóbbi néhány évben Magyarországon is egyre több szolgáltató és fogyasztó használja ki. Egyes becslések szerint bár napjainkban még mindig a broadcast tartalmak a legnépszerűbbek, 2020-ra az OTT világszerte átveheti a vezető szerepet a lineáris tartalomfogyasztás felett.

teve_barhol_barmikor

A felgyorsult életvitelnek köszönhetően, főleg a Z generáció tagjai azt várják el, hogy akkor és úgy juthassanak egy tartalomhoz, ahogy idejük és kedvük tartja, kötött programoktól és műsorrendektől függetlenül. Az Egyesült Államokban már jól látszik, hogy a fiatal korosztály többsége online tartalomfogyasztó, ez a tendencia pedig nálunk is egyre érezhetőbbé válik. Bár az OTT hazánkban még csak kiegészítő szolgáltatásként jelenik meg, a piaci szereplők egyre inkább próbálnak ebbe az irányba elmozdulni. A legnagyobb tartalomszolgáltatók, mint például a televíziócsatornák általában ingyenesen teszik közzé online felületeiken a legtöbb saját gyártású műsorukat, de ma már a nagy mobilszolgáltatók sem maradnak ki a versenyből: ők előfizetőiknek kínálnak hasonló lehetőségeket. Emellett a piacon megjelentek a kifejezetten internetes tartalomtovábbításra létrejött szolgáltatások is, amelyek szintén a „bárhol, bármikor” elv kiszolgálását tűzték ki célul, mindenféle egyéb előfizetéstől függetlenül.

nagy_peter_hte

„Ahogy a digitális rádiózást, a 4K-t, az UHD-t, a 3D tartalommegjelenítést és a digitális tartalmak védelmét, úgy azt is boncolgatásra érdemes témának tartjuk, hogy milyen OTT technológiák jelentek meg az utóbbi időben itthon, illetve milyen fejlődés várható a jövőben. Fontos, hogy minél inkább megismerjük ezeket a technológiai újításokat és a bennük rejlő lehetőségeket, valamint, hogy biztosítsuk ezek integrációját a mindennapjainkba, hiszen csak így tudjuk majd felvenni a lépést a jövő generációjával” – mondta el Nagy Péter, a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület operatív igazgatója. A szakma legpatinásabb szervezeteként a kérdéskört egyéb médiatechnológiai és infokommunikációs téma mellett a HTE MediaNet idei rendezvényén dolgozzák fel októberben, Kecskeméten.



Szólj hozzá!

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés