Connect with us

Hirdetés

technokrata

Csodálatos magyar fotón az egyik legszebb üstökös

üstökös

Tudomány

Csodálatos magyar fotón az egyik legszebb üstökös

Csodálatos magyar fotón az egyik legszebb üstökös

A Leonard-üstökös 70 ezer éve nem volt olyan közel Földhöz, mint tavaly decemberben. Majzik Lionel egy namíbiai robottávcső segítségével megörökítette. A páratlan eredményt a Facebookon tette közzé.

December elején érkezett a hír, hogy a világ több pontján is megfigyelhető lesz a 2021-es év egyik leglátványosabb üstököse, a C/2021 A1 (Leonard). Az égi vándort Magyarországról nem igazán lehetett érzékelni, de egy magyar amatőr csillagász és asztrofotós, Majzik Lionel így is páratlan képet készített róla. Igaz, ehhez a Skygems Remote Observatories namíbiai 200 mm-es műszerére volt szükség. Íme az eredmény:

Majzik Lionel szerint az üstökös nem túl látványosan búcsúzott el a magyarországi megfigyelőktől, de amíg itt volt, egy kisebb távcsővel is látni lehetett. Ezzel szemben a déli féltekén, az ott élő észlelők egy különleges égi ajándékot is kaptak karácsonyra a Leonard érkezésével. Erről így ír a magyar csillagász:

„A nap felé közeledő üstökös 2021. december 20-án több magnitúdó fényességnövekedéssel járó kitörést produkált, majd december 23-án egy újabb kitörés követte. A kométa rendkívül látványos struktúrájú, több tíz fok hosszú (vagyis több millió kilométeres) csóvát növesztett”.

Majzik Lionel nagy nehézségek árán, december 25-én készített három percnyi nyersanyagot a namíbiai robottávcsővel. A pillanat végeredményben igazán felemelő volt szerinte, mert egy ráadás is történt.

„Nagy meglepetésemre egy rendkívül ritka jelenségnek lehettem részese, mert sikerült detektálnom az ioncsóva leszakadását, ami a csóva napszélplazmával való erős kölcsönhatásnak tudható be. Ez a nagy csomó később napokig észlelhető volt még az égi vándor nyomvonalán”.

Forrás: HVG

További Tudomány

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés