Connect with us

Hirdetés

technokrata

Csodálatos magyar fotón az egyik legszebb üstökös

üstökös

Tudomány

Csodálatos magyar fotón az egyik legszebb üstökös

Csodálatos magyar fotón az egyik legszebb üstökös

A Leonard-üstökös 70 ezer éve nem volt olyan közel Földhöz, mint tavaly decemberben. Majzik Lionel egy namíbiai robottávcső segítségével megörökítette. A páratlan eredményt a Facebookon tette közzé.

December elején érkezett a hír, hogy a világ több pontján is megfigyelhető lesz a 2021-es év egyik leglátványosabb üstököse, a C/2021 A1 (Leonard). Az égi vándort Magyarországról nem igazán lehetett érzékelni, de egy magyar amatőr csillagász és asztrofotós, Majzik Lionel így is páratlan képet készített róla. Igaz, ehhez a Skygems Remote Observatories namíbiai 200 mm-es műszerére volt szükség. Íme az eredmény:

Majzik Lionel szerint az üstökös nem túl látványosan búcsúzott el a magyarországi megfigyelőktől, de amíg itt volt, egy kisebb távcsővel is látni lehetett. Ezzel szemben a déli féltekén, az ott élő észlelők egy különleges égi ajándékot is kaptak karácsonyra a Leonard érkezésével. Erről így ír a magyar csillagász:

„A nap felé közeledő üstökös 2021. december 20-án több magnitúdó fényességnövekedéssel járó kitörést produkált, majd december 23-án egy újabb kitörés követte. A kométa rendkívül látványos struktúrájú, több tíz fok hosszú (vagyis több millió kilométeres) csóvát növesztett”.

Majzik Lionel nagy nehézségek árán, december 25-én készített három percnyi nyersanyagot a namíbiai robottávcsővel. A pillanat végeredményben igazán felemelő volt szerinte, mert egy ráadás is történt.

„Nagy meglepetésemre egy rendkívül ritka jelenségnek lehettem részese, mert sikerült detektálnom az ioncsóva leszakadását, ami a csóva napszélplazmával való erős kölcsönhatásnak tudható be. Ez a nagy csomó később napokig észlelhető volt még az égi vándor nyomvonalán”.

Forrás: HVG

További Tudomány

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés