Connect with us

Hirdetés

technokrata

120 millió fokon sütött a kínai mesterséges nap

mesterséges nap

Tudomány

120 millió fokon sütött a kínai mesterséges nap

Az EAST tokamak Fotó: LIU JUNXI/Xinhua via AFP

120 millió fokon sütött a kínai mesterséges nap

A kínai tudományos akadémia bejelentette, hogy a Hofej városában található, mesterséges Napként is emlegetett EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) két világrekordot is felállított a fúziós energia területén.

Míg a korábbi, koreai rekordkísérletben 100 millió Celsius-fokos plazmát sikerült 20 másodpercig tárolni, az EAST most 120 millió fokos plazmát tárolt 101 másodpercig, valamint a 160 millió fokot is elérte, amit 20 másodpercig sikerült tartani.

Az EAST előző kísérleteiben a 100 millió Celsius-fokos plazmát is csak 10 másodpercig sikerült megtartani, így az új eredmények biztatóak – összehasonlításképp a Nap magjában 15 millió Celsius-fokos hőmérsékleten történik a fúzió.

„Ezek az áttörések jelentős fejlődést mutatnak, a végső célunk az, hogy ezt a hőmérsékletet hosszú ideig sikerüljön stabilan tartani”

– mondta a kínai Global Timesnak a sencseni Déli Tudományegyetem (SUSTech) fizikusa, Li Miao.

Mi ez a plazma, és mi a fúzió?

Az atomreaktoroknak két fajtája van, a jelenleg használt fissziós és a jövő technológiájának tartott fúziós reaktorok. A fissziós reaktorok a maghasadást használják energiaforrásként (leggyakrabban urán vagy plutónium felhasználásával), míg a fúziós reaktorok ennek ellenkezőjét, a magegyesülést, vagyis a magfúziót. Ez zajlik a Napban is, ahol hidrogénatomok egyesüléséből hélium keletkezik, aminek hatására hő termelődik, és energia szabadul fel.

A fúziós reaktorok az alapanyagok bősége miatt olcsóbb, a radioaktív hulladék minimalizálása miatt pedig tisztább energiát állítanak elő, ráadásul a „megfutási veszély” kiiktatásával az atomrobbanás esélyét is kizárja, a melléktermékeit pedig nem lehet felhasználni a fegyvergyártásban.

A Nap működésének reprodukálásában egy tokamak nevű berendezés segít, amely egy fánk alakú mágneses mezőben tárolja a magas hőmérsékletű plazmát – az EAST deutériumot, a hidrogén egyik izotópját használja a fúzióhoz és a plazma előállításához. Kutatók azt állítják, hogy egy liter tengervízben található deutérium felhasználásával akár 300 liter benzinnek megfelelő energiát lehet termelni a nukleáris fúzió által.

Elméletben csak deutériumra és tríciumra és ezek héliummá történő fúziójára van szükség az energiatermelés megkezdéséhez, de a helyzet nem ilyen egyszerű, mert bár a deutérium nagyon elterjedt, a tríciumot a reaktornak magának kell lítiumból előállítania.

Emellett a reaktornak el kell érnie az atommagok fúziójához szükséges hőmérsékletet, amelynek a földi reakcióban a Nap magjában mérhető tízszeresének, 100 millió Celsius-foknak kell lennie, ennek a tárolása pedig elég nagy kihívás. Ezen a hőmérsékleten viszont elektromosan töltött részecskékből álló anyaggal, azaz plazmával van dolgunk, amelyek elektromágnesekkel elszeparálhatók a környezettől. A plazma és a környezet elválasztását oldja meg a fánk alakú tokamak (toroidális kamra mágneses tekercsekkel).

Mérnökök az EAST tokamakban Fotó: LIU JUNXI/Xinhua via AFP

Akkor már jön is az olcsó és tiszta atomenergia?

A kutatók minden hasonló rekordnál felhívják a figyelmet, hogy a teljes értékű fúziós reaktor és erőmű létrehozása akár csak évtizedek múlva lehet esedékes, egyelőre olyan folyamatot sem sikerült elérni, amely során a fúziós berendezés több energiát termel, mint amennyit fogyaszt. A legnagyobb reménységet a Franciaországban felépítendő ITER jelenti: a kísérleti termonukleáris reaktor jelenleg az egyik legnagyobb nemzetközi mágneses-fúziós kutatás-fejlesztési projekt a világon, amelyben magyar kutatók és mérnökök is részt vesznek.

A 35 ország (többek között Kína) együttműködésével, 20 milliárd eurós beruházás keretében megvalósuló ITER összeszerelését nem egész egy éve kezdték meg, a berendezést 2025-ben adhatják át, míg az fúziósenergia-termelés megkezdését 2035-re jósolják.

Forrás: Qubit

További Tudomány

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés